Turcia anunță că va trimite o a doua navă pentru forarea de hidrocarburi în Marea Neagră. Ministru: Pregătirea navei Kanuni este în desfășurare

Turcia anunță că va trimite o a doua navă pentru forarea de hidrocarburi în Marea Neagră. Ministru: Pregătirea navei Kanuni este în desfășurare
Foto: pixabay.com

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunțat că țara sa va trimite o a doua navă de forare în Marea Neagră. Totul, în contextul în care Turcia a anunțat că a făcut cea mai mare descoperire de de gaze naturale din regiune.

Turcia trimite încă o navă de forare în Marea Neagră

Este vorba despre un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, aflat la aproximativ 100 de mile nautice la nord de coasta Turciei. Astfel, nava de forare Kanuni va asista nava Fatih în cadrul operațiunilor, după cum a precizat membrul guvernului turc, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Nava noastră de forare Kanuni, a cărei pregătire este în desfăşurare, va începe să foreze în Marea Neagră”, a anunţat Fatih Donmez.

În acest moment, nava Kanuni se află în largul coastelor Antalyei.

Anunțul făcut de Ankara vine în contextul în care Turcia importă aproape tot necesarul său de energie, iar peste un sfert dintre contractele de gaze ale țării vor expira anul viitor. În această situație se află inclusiv importurile de gaze rusești prin conductele grupului Gazprom și SOCAR din Azerbaidjan, precum și un acord încheiat cu Norvegia privind importul de gaze naturale lichefiate.

Turcia, în conflict cu Grecia din cauza zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mării Meditarane

Între timp, Turcia se află în conflict cu Grecia, în urma operațiunilor desfășurate în estul Mării Meditarane legate de posibilele resurse de hidrocarburi din regiune.

Conflictul a plecat de la zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana orientală. Atena spune că estul Mediteranei, acolo unde se află zăcămintele, aparține de Grecia. În schimb, guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo.

TurciaşiGreciaau fiecare câte 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Greciaşi Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţine însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă.

Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate de mult timp, inclusiv din cauza disputei asupraCiprului și faptului căGreciaa oferit protecție fugarilor din grupareateroristă Gülenist care au luat parte la tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)