Turcia anunță că va trimite o a doua navă pentru forarea de hidrocarburi în Marea Neagră. Ministru: Pregătirea navei Kanuni este în desfășurare

Turcia anunță că va trimite o a doua navă pentru forarea de hidrocarburi în Marea Neagră. Ministru: Pregătirea navei Kanuni este în desfășurare
Foto: pixabay.com

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a anunțat că țara sa va trimite o a doua navă de forare în Marea Neagră. Totul, în contextul în care Turcia a anunțat că a făcut cea mai mare descoperire de de gaze naturale din regiune.

Turcia trimite încă o navă de forare în Marea Neagră

Este vorba despre un zăcământ de 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, aflat la aproximativ 100 de mile nautice la nord de coasta Turciei. Astfel, nava de forare Kanuni va asista nava Fatih în cadrul operațiunilor, după cum a precizat membrul guvernului turc, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Nava noastră de forare Kanuni, a cărei pregătire este în desfăşurare, va începe să foreze în Marea Neagră”, a anunţat Fatih Donmez.

În acest moment, nava Kanuni se află în largul coastelor Antalyei.

Anunțul făcut de Ankara vine în contextul în care Turcia importă aproape tot necesarul său de energie, iar peste un sfert dintre contractele de gaze ale țării vor expira anul viitor. În această situație se află inclusiv importurile de gaze rusești prin conductele grupului Gazprom și SOCAR din Azerbaidjan, precum și un acord încheiat cu Norvegia privind importul de gaze naturale lichefiate.

Turcia, în conflict cu Grecia din cauza zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mării Meditarane

Între timp, Turcia se află în conflict cu Grecia, în urma operațiunilor desfășurate în estul Mării Meditarane legate de posibilele resurse de hidrocarburi din regiune.

Conflictul a plecat de la zăcămintele de hidrocarburi din Mediterana orientală. Atena spune că estul Mediteranei, acolo unde se află zăcămintele, aparține de Grecia. În schimb, guvernul de la Ankara a anunțat că vrea să foreze după bogatele resurse de gaze naturale din Mediterana de Est, mai exact în sudul și estul insulei grecești Kastelorizo.

TurciaşiGreciaau fiecare câte 6 mile marine de ape teritoriale în Marea Egee, unde se află mai multe insule greceşti situate în apropierea teritoriului turc.

Greciaşi Uniunea Europeană consideră că explorările de zăcăminte de hidrocarburi ale Turciei în zonă sunt ilegale. Ankara susţine însă că acţionează în propria zonă economică exclusivă.

Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate de mult timp, inclusiv din cauza disputei asupraCiprului și faptului căGreciaa oferit protecție fugarilor din grupareateroristă Gülenist care au luat parte la tentativa eșuată de lovitură de stat din 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`