Ucraina: Peste 8.000 de cazuri de posibile crime de război au fost identificate până în prezent

Ucraina: Peste 8.000 de cazuri de posibile crime de război au fost identificate până în prezent
Mariupol, Ucraina, 6 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Anchetatorii ucraineni au identificat peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război de la invazia Rusiei, a declarat joi procurorul general ucrainean Iryna Venediktova pentru un canal de televiziune german.

Peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război

„Este de fapt vorba despre 8.600 de cazuri doar despre crime de război și peste 4.000 de cazuri care au legătură cu crime de război”, a declarat Venediktova pentru postul Deutsche Welle.

Venediktova a investigat și a numărat cazurile tot mai mari de presupuse crime comise de forțele ruse de la invazia lor în Ucraina pe 24 februarie, potrivit alarabiya.

În prezent, peste 8.000 de anchetatori adună probe pe teren, a spus ea, inclusiv servicii de securitate de stat, poliție națională și anchetatori străini.

Presupusele crime documentate includ „uciderea civililor, bombardarea infrastructurii civile, tortura” și „infracțiunile sexuale” care sunt raportate în „teritoriul ocupat al Ucrainei”, a spus Venediktova.

Investigațiile din Ucraina

Anchetatorii nu au acces la teritoriile ocupate precum Mariupol, Donețk sau Lugansk, dar „putem intervieva oamenii care au fost evacuați din acele teritorii”, a spus ea.

De asemenea, folosesc „conexiuni radio și conexiuni audio ale ocupanților”. Într-un interviu acordat AFP în martie, ea l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin drept „principalul criminal de război al secolului XXI”.

Cazurile pe care ea începuse deja să le investigheze la acel moment includeau o maternitate distrusă de bombardamente și un teatru ars care adăpostise copii.

Venediktova a spus că cazurile vor fi urmărite în instanțele interne din Ucraina. Dar cel mai mare premiu ar fi condamnarea într-un tribunal internațional.

Ucraina nu este membră a Curții Penale Internaționale (CPI), dar și-a acceptat jurisdicția în trecut, lăsând ușa deschisă unui tribunal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`