UE va încerca să înființeze o instanță care să investigheze și să judece crimele de război ale Rusiei

UE va încerca să înființeze o instanță care să investigheze și să judece crimele de război ale Rusiei
UE va încerca să înființeze o instanță care să investigheze și să judece crimele de război ale Rusiei Sursă foto: Hepta - DPA Images / Philipp von Ditfurth

UE va încerca să înființeze o instanță, susținută de ONU, pentru a investiga și urmări în justiție crimele de război comise de Rusia în Ucraina, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Într-o declarație video, ea a spus: „Invazia Rusiei în Ucraina a adus moarte, devastare și suferințe de nedescris. Ne amintim cu toții ororile de la Bucha. Se estimează că peste 20.000 de civili și peste 100.000 de militari ucraineni au fost uciși până în prezent.

Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru agresiune împotriva unui stat suveran. Acesta este motivul pentru care, în timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece crima de agresiune a Rusiei.

Suntem gata să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată.

Von der Leyen cere ca Rusia să despăgubească Ucraina

De asemenea, Leyen spune că Rusia trebuie să plătească financiar pentru devastarea pe care a provocat-o. Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro.

„Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și pentru costurile de reconstrucție a țării.” – a adăugat.

Ea propune ca UE să confiște banii rușilor din Europa, să îi investească și să îi folosească pentru a finanța reconstrucția (a se vedea ora 8.02).

„Crimele oribile ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite”, a spus ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe