Lucara Diamond, o companie specializată în explorarea şi exploatarea diamantelor, a anunţat descoperirea unei pietre preţioase de tip IIa de 166 de carate în mina Karowe din Botswana, transmite joi agenţia Xinhua.
Potrivit companiei miniere, cu sediul în Canada, aceasta este prima sa mare descoperire realizată în 2024.
Diamantul reprezintă cea de-a 328-a piatră prețioasă de peste 100 de carate descoperită după ce compania canadiană a început exploatarea minieră în Botswana, în 2012.
Caratul este unitatea de măsură utilizată pentru evaluarea diamantelor şi perlelor, având drept corespodent în sistem a 200 mg. Ca o consecință a densității pietrelor, nu poate fi stabilită o corespondență precisă cu alte mărimi, cum ar fi spre exemplu lățimea.
Tradiția estimării greutății diamantelor prin comparație cu orezul în Extremul Orient a menținut până în zilele noastre echivalarea unui carat cu patru boabe (grainers).
Ca o consecință a rarității – mai puţin de una dintr-un million de pietre brute pot da un diamant finisat de 1 carat- valoarea în carate nu dezvoltă un raport de comparație într-un sens direct proporţional, spre exemplu, un diamant cu o greutate dublă poate avea un preţ chiar şi de patru ori mai mare.
În condiţiile în care prin şlefuire se pierde între 40 şi 60% din greutate, valoarea în carate reprezintă primul reper în procedura tăierii, maeştrii giuvaieri adaptându-şi munca pentru conservarea greutăţii.
Adiacent, creația bijutieră distinge totodată și menţiunea TW (total weight) ce desemnează greutatea totală a pietrelor dispuse într-o piesă. Un diamant singular va fi întotdeauna mai scump decât un buchet de pietre prețioase cu o greutate totală echivalentă, tocmai ca urmare a rarităţii sale.
Diamantul este cel mai dur element natural, singura piatră alcătuită în proporție de 99,95% dintr-un singur element chimic, și anume carbon pur. Restul de 0,05% sunt alte elemente ale căror atomi nu sunt parte din structura chimică a diamantului.
Diamantele sunt atât de dure deorece se formează la temperaturi extrem de înalte și în condiții de presiune deosebite, întâlnite doar la anumite adâncimi în pământ.
Datorită durității sale, diamantul este singura piatră care nu poate fi distrusă. În stare brută, adică neșlefuit, diamantul pare o piatră oarecare, având aspect de sticlă. Însă, după procesul de tăiere și de șlefuire, cele două operațiuni esențiale de care depinde calitatea și valoarea finală a gemei, se va obține aspectul inconfundabil pe care îl știm cu toții.