Un director al serviciilor de informaţii americane CONTRAZICE afirmaţiile Coreei de Nord cu privire la procesul de denuclearizare

Un director al serviciilor de informaţii americane CONTRAZICE afirmaţiile Coreei de Nord cu privire la procesul de denuclearizare
Foto: Kim Jong-un (sursă foto: hepta.ro)

Este puţin probabil că Coreea de Nord să se denuclearizeze complet, eacontinuându-șide fapt activitatea de dezvoltare a programului nuclear, și încălcându-şi astfel promisiunile de denuclearizare, a precizat Dan Coats, directorul serviciilor naţionale de Informaţii (DNI), citat de Reuters.

Cu toate acestea, directorul a indicat faptul că Phenianul a „distrus într-un mod ireversibil” anumite părţi ale infrastructurii necesare construirii de arme de distrugere în masă.

„Chiar şi aşa, continuăm să apreciem faptul că este puţin probabil că Coreea de Nord să renunţe la toate armele sale nucleare şi la toate mijloacele sale de producţie, chiar dacă încearcă să negocieze o denuclearizare parţială pentru a obţine concesii cheie din partea SUA şi a comunităţii internaţionale”, a declarat Dan Coats, în cadrul unei audieri din faţa Senatului, de marţi.

„Evaluarea noastră este susţinută de observarea unor activităţi care este incompatibilă cu o denuclearizare completă”, a adăugat directorul serviciilor naţionale de Informaţii (DNI).

Declaraţiile directorului vin cu doar două săptămâni înainte de a avea loc un posibil al doilea summit SUA-Coreea de Nord, în cadrul căruia s-ar putea întâlni din nou preşedintele american Donald Trump cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Informaţiile vin, de asemenea, pe fondul unor afirmaţii venite din partea lui Donald Trump cu privire la stabilirea unor relaţii tot mai bune cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

„Chiar am stabilit o relaţie foarte bună”, declara Donald Trump chiar la începutul lunii ianuarie.

Nu în ultimul rând, precizările directorului serviciilor naţionale de Informaţii (DNI) vin la doar câteva ore după ce emisarul nord-coreean la ONU, Han Tae Song, spusese că relaţiile cu SUA s-ar dezvolta „într-un ritm incredibil de rapid” dacă Washington-ul ar aplica măsuri „de încredere” şi „practice” ca răspuns la eforturile Phenianului de denuclearizare.

Ce importanţă are programul nuclear pentru regimul de le Pehnian

Din perspectiva regimului comunist din Coreea de Nord însă, programul nuclear a fost, de la bun început, menit să garanteze supravieţuirea regimului în faţa unei puteri occidentale pe care a privit-o dintotdeauna cu neîncredere.

Coreea de Nord este lipsista de resurse naturale importante, de aliaţi (cu excepţia Chinei şi parţial a Rusiei) şi are o poziţie geostrategică foarte vulnerabilă (între puteri mai mari ca ea). De aici şi necesitatea, din punctul de vedere a regimului comunist, de a dezvolta un program nuclear.

Foto: Dan Coats, directorul serviciilor naţionale de Informaţii (DNI) (sursa foto: hepta.ro)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`