Cerul Europei a devenit portocaliu din cauza degajărilor masive de fum rezultate în urma incendiilor de vegetațiedin California. Particulelepoluante au traversat oceanulla sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce un alt val de fumse află acum deasupra Oceanului Atlantic, și se îndreaptăspre Europa.
Efectele acestui val de poluare au putut fi observate recent înFranţa, Marea Britanie, Olanda şi în Germania, unde cerul a căpătat o nuanță de portocaliu. În aceste condiții, oamenii sunt sfătuiţi să petreacă mai puțin timp înaer liber, în special cei care sunt în categorii de risc.
Le ciel n’est pas bleu sur le nord de la France : la fumée des énormes incendies américains recouvre l’Europe !
Paris : Sky is not blue … the smoke of the #CaliforniaFires is now coming over Europe ! (See the map). #OrangeSky pic.twitter.com/jPQ0doFBa2
— Matis Brasca (@MatisBrasca) September 12, 2020
Locuitorii din California s-au obișnuit deja cu cerul de culoare roșiatică și căderile de cenușă în orașe, de când incendiile nu mai contenesc.
Scenes from around San Francisco where dark orange skies are still blanketing the city and region.
This apocalyptic hue is due to a combination of smoke from various wildfires sitting above the marine fog layer. More here on @sfchronicle https://t.co/eChDMsLZLs pic.twitter.com/VaQlNsML0y
— Jessica Christian (@jachristian) September 9, 2020
36 de oameni au murit pe continetul american, doar în ultima luna,în urma incendiilor care au cuprins aproximativ un milion de hectare de vegetaţie de peCoasta de Vest a Statelor Unite.Pagubelesunt estimate la aproximativ 150 de miliarde de dolari.
Sute de mii de păsări au murit în New Mexico, cea mai probabilă cauză fiind incendiilede pe coasta de vest a SUA. Incidentul s-a repetat şi în Colorado, Texas şi Mexic, Arizona şi Nebraska.
Rândunelele, parulele, păsările albastre, vrăbiile, mierlele şi altele, au fost de atunci găsite moarte, potrivit preseilocale. Căldura extremă şi seceta sunt, de asemenea, factori posibili care au condus la moartea acestora.