Ungaria, pe punctul de a rămâne fără fonduri europene. UE a declanșat un nou mecanism de sancționare

Ungaria, pe punctul de a rămâne fără fonduri europene. UE a declanșat un nou mecanism de sancționare
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Comisia Europeană a trimis miercuri o scrisoare oficială Ungariei, reprezentând un avertisment că fondurile europene ar putea fi înghețate dacă nu sunt respectate normele europene privind statul de drept.

Deși Viktor Orban a fost criticat în nenumărate rânduri că a direcționat fonduri UE către asociații săi, acesta a câștigat al patrulea mandat de premier, la începutul acestei luni. Comisia Europeană a răspuns lansând un nou mecanism de sancționare.

Comisia UE a adoptat un nou „mecanism” din cauza îngrijorărilor privind Ungaria

Mecanismul de tăiere a fondurilor UE pentru Ungaria a tot fost amânat până la întâlnirea de miercuri a comisarilor europeni.

Am identificat probleme care ar putea încălca statul de drept în Ungaria și ar putea afecta bugetul UE”, a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență.

„Ungaria va trebui să răspundă preocupărilor noastre și să propună măsuri de remediere”, a completat oficialul european.

Un oficial al Comisiei a declarat reporterilor că Ungaria este vizată din cauza „preocupărilor serioase” cu privire la utilizarea finanțării UE. Oficialul a subliniat temerile cu privire la modul în care Ungaria distribuie contractele publice și modul în care controlează aceste fonduri. Oficialul a criticat, de asemenea, țara pentru lipsa de transparență și pentru împiedicarea investigațiilor și urmăririlor penale eficiente.

Aceste preocupări, a spus oficialul, au fost „ignorate” de peste un deceniu, indicând „încălcări continue” fără „nici o îmbunătățire”.

Ungaria ar putea să nu mai beneficieze de fonduri europene

Mișcarea de miercuri anunță începutul unui proces de luni de zile care s-ar putea încheia cu pierderea unei sume semnificative de fonduri UE a Ungariei, decizia fiind în cele din urmă în sarcina Consiliului UE, compus din reprezentanți din fiecare țară.

Conform regulamentului mecanismului, UE poate reduce finanțarea atunci când încălcările statului de drept afectează sau ar putea risca să afecteze bugetul UE într-un „mod direct”.

Orban a câștigat recent un al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei, iar Comisia a anunțat că va declanșa mecanismul statului de drept. Într-o scrisoare către autoritățile maghiare de la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a subliniat problemele sistemice și lipsa de răspundere pentru corupție din Ungaria, adresând 16 întrebări cu privire la conflictele de interese și cine beneficiază de finanțare UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`