Ungaria suspendă oficial sprijinul pentru aderarea României la OCDE, deși Tudose și Meleșcanu dădeau asigurări că nu se va ajunge aici

Ungaria suspendă oficial sprijinul pentru aderarea României la OCDE, deși Tudose și Meleșcanu dădeau asigurări că nu se va ajunge aici

Autoritățile ungare au anunțat oficial că Budapesta nu sprijină aderarea României și a Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului ungar de Externe, informează HotNews.

MAE ungar precizează că motivul pentru care a fost luată decizia de retragere a sprijinului României este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

În ceea ce privește Croația, motivul invocat este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară.

Informații despre retragerea sprijinului aderării României la OCDE au apărut încă de miercuri, secretarul ungar de externe, Magyar Levente, declarând că suspendarea activității Liceului catolic este un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorității ungare și la adresa copiiilor.

În acel moment, premierul Mihai Tudose a declarat că nu crede că țara vecină va strica atât de tare relațiile cu România.

"Haideți să ne uităm și la calitatea emițătorului din Ungaria, un secretar de stat. Diplomatic, asta înseamnă că poate oricând să vină cineva să spună «ia uite ce a spus ăla». Eu nu cred că Ungaria va strica în asemenea hal relațiile diplomatice cu noi și interesele economice comune, pentru că nu numai noi avem interese economice în Ungaria, ci și domniile lor au aici", spus Tudose.

O reacție similară a venit și din partea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu. Acesta a declarat că s-a întâlnit cu omologul său ungar, Peter Szijjarto, cu care a vorbit despre blocarea activității Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş. Ulterior, Meleșcanu și-a exprimat speranța ca partea maghiară va continua să ofere sprijin pentru aderarea României la OCDE, potrivit România Liberă.

„Azi am avut o întâlnire pe îndelete cu ministrul de Externe al Ungariei. Au apreciat eleganţa şi argumentele noastre. Am ajuns şi la un punct care ni se părea foarte important, era referirea din demersul diplomatic făcut de partea maghiară că nu va sprijini aderarea României la OCDE. Aderarea României la OCDE nu e doar în favoarea ţării noastre, ci şi a Ungariei, pentru că stabileşte ritmul şi standarde foarte importante în comerţul internaţional. În finalul discuţiei mi-a zis următoarele: Ungaria a sprijinit întodeauna candidatura României la OCDE, sper din tot sufletul ca în intervalul până se va reuni consiliului OCED, 25 septembrie, nu se va modifica poziţia părţii maghiare", a declarat Teodor Meleşcanu, pentru Antena 3.

Potrivit MAE de la Budapesta, Ungaria și-a declarat la Consiliul OCDE, care se desfășoară vineri la Paris, intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.

OECD este o organizație internațională care reunește 35 de state dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere.

Aderarea la OECD e similară pentru o țară în plan economic cu aderarea la NATO în planul securității și aderarea la UE în plan politic.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`