Vladimir Putin, la prima vizită în Belarus după 2019. Kievul crede că se va discuta despre „o implicare mai largă a forțelor armate bieloruse” în războiul din Ucraina

Vladimir Putin, la prima vizită în Belarus după 2019. Kievul crede că se va discuta despre „o implicare mai largă a forțelor armate bieloruse” în războiul din Ucraina
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Sergei Ilyin/Kremlin Pool

Președintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Belarus, în contextul temerilor că ar intenționa să-și preseze aliatul din spațiul ex-sovietic pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și să deschidă un nou front, potrivit The Guardian.

Președintele rus Vladimir Putin, la prima vizită în Belarus după 2019

Este prima vizită pe care o efectuează liderul rus la Minsk după 2019.

Comandatul forțelor ucrainene întrunite, Serhiy Nayev, a comentat evenimentul.

„În timpul (acestor discuții) vor fi rezolvate întrebări pentru și mai multă agresiune împotriva Ucrainei și o implicare mai largă a forțelor armate bieloruse în operațiunea împotriva Ucrainei, în special, în opinia noastră, și pe teren”, a declarat oficialul ucrainean.

Șeful Statului major ucrainean, Valery Zaluzhniy, declara săptămâna trecută pentru The Economist că Rusia pregătește 200.000 de trupe noi pentru o ofensivă majoră care ar putea să vină dinspre est, sud sau chiar din Belarus, în luna ianuarie, dar mai degrabă în primăvară.

În Belarus a existat luni de zile o activitate militară rusească și bielorusă constantă. Moscova și-a folosit aliatul și ca rampă de lansare pentru un atac eșuat asupra Kievului în luna februarie.

De atunci, Moscova și Minskul au înființat în Belarus o unitate regională comună de forțe și au organizat numeroase exerciții militare. Trei avioane de război rusești și o aeronavă de avertizare timpurie și control au fost dislocate în Belarus săptămâna trecută.

Diplomații străini susțin că președintele bielorus Aleksandr Lukașenko, un paria în Occident care se bazează puternic pe susținerea rusească, a înțeles că ar fi un demers extrem de nepopular în plan intern să trimită trupe în Ucraina. Chiar și așa, el a oferit sprijin extins pentru războiul Rusiei din Ucraina.

Unii analiști militari sunt de părere că manevrele sunt un truc pentru a determina Ucraina să desfășoare forțe în nordul țării astfel încât să fie mai expusă la atacurile rusești în alte zone.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`