Vladimir Putin propune crearea unei noi coaliții în Siria pentru combaterea grupării Statul Islamic

Vladimir Putin propune crearea unei noi coaliții în Siria pentru combaterea grupării Statul Islamic

Președintele rus Vladimir Putin a propus, duminică, crearea unei noi coaliții în Siria împotriva grupării jihadiste Statul Islamic și pentru a-și salva aliatul, președintele Bashar al-Assad, informează AFP.

Anunțul  fost făcut de liderul de la Kremlin într-un interviu pentru televiziunea americană CBS, difuzat duminică, dar realizat în urmă cu câteva zile.

Putin a declarat că el caută să formeze ”cu țările din regiune un fel de cadru de coordonare” a luptei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic în Siria și Irak.

”Am avea astfel o platformă comună de acțiune colectivă împotriva terorismului”, a declarat Putin, precizând că  i-a informat personal pe suveranii saudit și iordanian cu privire la propunerile sale.

Moscova este într-o ofensivă diplomatică și militară în dosarul sirian, strategie pe care Vladimir Putin o va explica luni în fața Adunării Generale a ONU.

Și președintele iranian Hassan Rohani, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio public american NPR, că este pregătit să discute cu Rusia, SUA și țările europene despre ”un plan de acțiune pentru a-i alunga pe teroriști” din Siria, într-un interviu acordat postului de radio public american NPR.

Washingtonul și 60 de țări europene și arabe sunnite alcătuiesc de un an o coaliție militară care atacă obiective ale Statului Islamic în Irak și Siria.

SUA și 60 de țări europene și arabe sunnite alcătuiesc o coaliție militară care atacă obiective ale Statului Islamic în Irak și Siria.