Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală ”Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS), relatează agenţia EFE.
”Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez António Costa.Vineri, ministrul britanic de externe Liz Truss a turnat și ea apă rece asupra ideii lui Macron, scrie voanews.com.
„Preferința mea este să construiesc pe structurile pe care le avem deja și care funcționează cu succes, fie că este vorba de G-7 sau NATO”, a spus ea.
Ucraina trebuie să devină un candidat deplin la aderarea la Uniunea Europeană, mai degrabă decât să se înscrie la tipul de „comunitate politică europeană” mai largă propusă de Franța, a declarat sâmbătă președintele Volodymyr Zelenskyy.
„Nu avem nevoie de alternative la cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a declarat Zelensky reporterilor la Kiev în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul portughez Antonio Costa, aflat în vizită.
Pe 9 mai, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că aderarea țării ar putea dura „zeci de ani” și ar trebui să aspire în schimb să se alăture unei „comunități politice europene”, un fel de anticamera pentru Uniunea Europeană.
În special, Ucraina ar trebui să îndeplinească standarde riguroase de guvernare, să lupte împotriva corupției și să aplice statul de drept înainte de a putea fi admisă ca membru al UE.
Rusia a invadat Ucraina în februarie, parțial pentru a împiedica înclinarea Kievului către integrarea în UE și NATO.
Dar Zelensky a fost ferm sâmbătă că Ucraina ar trebui să aibă voie să înceapă procesul de aderare deplină la UE.
„Pentru că, credeți-mă, nu va fi un compromis cu Ucraina în Europa, va fi un alt compromis între Europa și Rusia. Sunt absolut sigur de asta”, a spus el.
„Aceasta este influența și presiunea politică și diplomatică a oficialilor și lobbyiștilor ruși asupra deciziei unei țări europene de a sprijini sau nu Ucraina”, a continuat el.
Inițiativa „comunității politice europene” a lui Macron va fi dezbătută la un summit al UE la sfârșitul lunii iunie. Liderul francez a sugerat că și Marea Britanie, care a părăsit UE în urma unui referendum, s-ar putea alătura unei astfel de grupări.
Dar unii lideri europeni au criticat deja ideea.
„Impresia mea este că aceasta este o încercare de a acoperi lipsa evidentă de voință politică de a lua decizii decisive privind acordarea statutului de candidat”, a declarat săptămâna trecută președintele lituanian Gitanas Nauseda.