Televizoarele joacă un rol din ce în ce mai important important în viețile noastre. Iar acum, odată cu evoluția tehnologiei și a internetului, oferta de televizoare inteligente parcă a explodat. La modă sunt cele 3D, deși deocamdată sunt prea scumpe pentru buzunarul oamenilor obișnuiți. Dar, dacă ai aproximativ 2.000 de dolari la îndemână poți să-ți cumperi două televizoare excelente, analizate în acest material: Sony Bravia XBR-55HX929 (2.545$) și Samsung PND8000 (1.900$), ambele cu tehnologie LED 3D și apărute anul trecut.
Televizoarele din seria Sony Bravia XBR-55HX929 sunt foarte apreciate pentru că redau mai bine negrul decât orice TV plasmă, au o excelentă calitate a imaginii. Review-urile de pe internet îl descriu ca un televizor care redă cu precizie culori și detalii precum umbrele. De asemenea, oferă o mulțime de opțiuni de procesare video și se descurcă fără probleme cu sursele 1080p/24. Are un design foarte frumos, cu profil subțire și geam Gorila Glass, iar oferta sa de internet include o mulțime de servicii de streaming, Bravia având și Wi-Fi încorporat. Din nefericire este semnificativ mai scump decât contracandidatul său din acest material, care oferă cam aceleași lucruri.
Seria Samsung PND8000 are de asemenea o excelenta calitate a imaginii, cu un nivel foarte bun de redare a negrului, și una dintre cele mai bune imagini color disponibile pe piață. Cel puțin asta susțin cei de la CNET, care l-au testat. Se descurcă bine și în încăperile cu lumină puternică sau la o expoziție spre exemplu, iar calitatea imaginii 3D este foarte bună. Precum Bravia, are Wi-Fi încorporat și un set complet de comenzi pentru controlul imaginii. Portalul de internet Smart Hub oferă mai multe aplicații și servicii de streaming decât competiția, alături de un browser web – acesta este ușor de folosit mulțumită unei tastaturi QWERTY cu bluetooth, oferită în pachet. Nu în ultimul rând, designul lui PND8000 este foarte frumos iar prețul, mai mic decât al televizorului Sony – 1.900 dolari.
Design
Samsung PND8000 este unul dintre cele mai frumoase televizoare disponibile chiar și acum, la aproape un an de la lansarea sa. Este mai compact decât rivalii de la Panasonic și LG și dispune de o nouă ramă mai îngustă, care încadrează ecranul. Rama metalică este colorată în ”titanium” și ”negru șlefuit”, iar baza rectanguară a televizorului este cromată.
Samsung oferă și o telecomandă mai specială cu acest televizor, cu două fețe. Partea de sus funcționează ca o telecomandă obișnuită, iar cealaltă este o tastatură QWERTY, cum se găsește la un calculator, și un mini afișaj. Telecomanda folosește tehnologia Bluetooth ceea ce înseamnă că nu e nevoie să o îndrepți direct spre televizor.
Sony XBR-HX929 este de asemenea considerat unul dintre cele mai frumoase televizoare de pe piață, doar Samsung-ul fiind o treaptă mai sus în această privință. Cei de la Sony au numit aspectul său ”Monolitic”, partea frontală fiind complet neagră atunci când este închis, lucru care se datorează geamului dintr-o singură bucată care acoperă partea frontală. Extremitatea ramei are aspect metalic, iar baza pe care stă televizorul are de asemenea un design frumos, low-profile. HX929 pare construit din materiale premium peste tot mai puțin în partea din spate, în zona portului RS-232. În rest, are un profil mai subțire decât al generației HX909 pe care o înlocuiește.
Performanțe
Principalul motiv pentru care televizorul Sony este mai scump decât competiția stă ascuns în spatele tehnologiei folosite la redarea imaginii. Spre deosebire de alte televizoare LED care au micile diode emițătoare de lumină montate pe marginea panoului LCD, backlight-ul lui 929 constă dintr-o armată de LED-uri amplasată direct în spatele panoului LCD, pe toată suprafața sa. În plus, zone diferite și independente ale ecranului pot avea un contrast sau o luminozitate mai ridicată / scăzută. Este probabil cea mai bună tehnologie LED backlight care ar putea fi folosită la un televizor în acest moment.
Din nefericire, Sony nu oferă cu acest televizor și ochelari pentru vizionarea conținutului 3D, mai ales că televizorul costă și așa destul de mult. Nici Samsung nu mai pune în pachet acești ochelari, decât la televizoarele cele mai scumpe.
În afara Wi-Fi-ului încorporat, Sony XBR-HX929 are și o cameră cu rezoluție scăzută, lângă care se află un senzor – cele două interacționează cu persoanele din cameră și închid automat televizorul, dacă nu detectează pe nimeni în cameră. Position Control este o altă funcție a lui 929, care se spune că optimizează imaginea și sunetul în funcție de locul în care se află telespectatorul. Alerta de Distanță este o funcție a lui 929 prin care televizorul emite sunete de avertizare și închide automat imaginea dacă un copil se apropie prea mult de ecran.
Cele mai importante lucruri oferite de televizorul Samsung PND8000 sunt telecomanda dublă cu tastatură QWERTY, despre care am vorbit mai sus, abilitatea de a folosi o cameră video oferită opțional, pentru comunicarea pe Skype, un browser web și o funcție legată de performanțele sale vizuale, denumită Local Contrast Enhancer (LCE). Aceasta ajustează automat contrastul în diferite zone ale ecranului.
PND8000 nu este compatibil cu generația de ochelari 3D din 2010, și asta pentru că cea din 2011 folosește tehnologia Bluetooth în detrimentul celei prin infraroșu, deoarece sincronizarea între televizor și ochelari este mult mai bună. Nu în ultimul rând, și televizorul Samsung are Wi-Fi încorporat.
Din nefericire, PN59D8000 nu stă prea bine când vine vorba de consumul de energie, fiind printre cele mai lacome față de competiție. În schimb, conform testelor efectuate de specialiștii de la CNET, rivalul Sony HX929 este printre cele mai economice LED-uri 3D de pe piață, surclasând mărci recunoscute în acest sens, precum LG.
Concluzii
După o scurtă analiză a celor două televizoare, amândouă frumoase și cu suficiente puncte tehnice, alegerea unuia dintre ele poate fi ușoară dacă ne uităm la preț. De ce să dai cu 600 de dolari mai mult pe un televizor Sony, când poți avea aceeași calitate a design-ului, a imaginii și aproape aceleași funcții oferite de un Samsung? Pe de altă parte, televizorul Sony își justifică prețul prin cea mai bună tehnologie LED a momentului, de redare a imaginii. Deci, cei care au suficienți bani îl pot alege fără probleme.
Specificații tehnice complete, în galeria foto.