Camerele foto compacte și rezistente la apă, praf și șocuri încep să fie iubite și de români. Toate mărcile din domeniu care se respectă au lansat cel puțin una de acest tip. Iar Sony și Canon, nume care nu mai au nevoie de nicio prezentare, nu fac excepție de la regulă. În rândurile de mai jos, citiți o comparație între două astfel de camere, care au aproape aceleași funcții și preț: Sony Cyber-shot DSC-TX10 (278 – 288$) și Canon PowerShot D10 (300 – 304$).
Sony Cyber-shot DSC-TX10 și Canon PowerShot D10 oferă o excelentă calitate a fotografiilor și sunt două camere foto dure, care pot fi folosite sub apă și care rezistă la praf. Principala problemă a Canon-ului este design-ul – e cam urâtă. Sony stă mult mai bine la acest capitol, este o cameră finuță. Ambele sunt cam scumpe pentru o cameră de zi cu zi, dar pentru ceea ce oferă merită luate în seamă. Atât D10 cât și TX10 sunt camere entry level excelente pentru cei care vor să pătrundă în lumea aparatelor foto dure, rezistente la șocuri.
Design
Canon PowerShot D10 este cam urâtă, însă liniile ciudate ale camerei sunt o trimitere directă către caracterul său dur. Poartă un ”costum” croit de Canon – denumit Digital Elphs, care protejează mecanismul interior de apă și șocuri. Din nefericire ”costumul” nu se poate scoate, așa cum se întâmplă în cazul altor camere de acest tip ale mărcii. Dar, tocmai aceste haine protejează aparatul de frig spre exemplu, până la minus 25 de grade Celsius, de șoc la o cădere de la aproximativ 1,2 metri și de presiunea apei la adâncimi de până la 10 metri. De asemenea, camera este protejată și de praf. Nu e cea mai frumoasă cameră foto, dar e o alegere bună pentru mediile ostile fotografiilor – rezistă la nisip, la apă sau la temperaturile scăzute de pe pârtia de schi.
De cealaltă parte, camera celor de la Sony este subțire și stilată. În ciuda sensibilității sale aparente, TX10 este o cameră cât se poate de solidă. Rezistă la apă și praf, la adâncimi de până la 5 metri, poate supraviețui unui șoc dacă este scăpată de la 1,5 metri înălțime și face față frigului până la temperaturi de minus 10 grade Celsius.
Performanțe și funcții
PowerShot D10 are meniul standard întâlnit și la alte camere Canon. În principal, D10 este o cameră obișnuită de tipul point-and-shoot, cu senzor de 12 megapixeli. Nu oferă foarte multe opțiuni de fotografiere, dar utilizatorul obișnuit va folosi cel mai probabil modul Auto, foarte bun de altfel, al Canon.
Smart Auto mode oferă rezultate bune și prin alegerea uneia dintre cele 18 scene presetate, în funcție de locul în care sunt capturate fotografiile. Cei care vor mai mult control asupra calității imaginii pot alege modul Program, care permite reglarea ISO, a balansului de alb, focus-ului și a intensității culorilor. Camera înregistrează și video la 640×480 pixeli și 30 fps. Zoom-ul optic nu funcționează la clipurile video.
D10 nu este foarte rapidă, dar se mișcă mai bine decât multe camere din același segment. Are nevoie de 1,2 secunde pentru a realiza o fotografie din momentul în care apeși butonul power. Dacă este deja pornit, îi sunt necesare 2 secunde între cadre – fără blitz, și de 3,9 secunde cu blitz-ul. D10 poate captura imagini în rafală la viteza de 1 frame pe secundă.
Sony Cyber-shot TX10 este o cameră compactă cu senzor de 16,2 MP, zoom optic 4x și LCD touch-sensitive de 3 inch. Cyber-shot TX10 are o mulțime de funcții pe care te aștepți să le găsești la camerele din acest segment, inclusiv modurile auto de expunere, cu detector de scene și auto-focus pe fața subiectului, precum și funcții proprii Sony, ca sweep panorama și moduri 3D multi-angle. Camera Sony utilizează un senzor back-illuminated Exmor R, iar acest model utilizează și un nou mod HDR. Pe partea de captură video, Sony Cyber-shot TX10 este un aparat full HD 1080i și 25 fps 1080p.
Cyber-shot TX10 dispune de modul Intelligent Auto cu detector de scene. Deși nu pare o funcție banală, întâlnită la toate camerele de acest tip, Sony se mândrește că a dus-o ceva mai departe: are un mod Advanced care capturează două cadre cu diferite setări, iar utilizatorul poate alege apoi fotografia care-i place mai mult. Funcția de detectare a scenelor urmărește mișcările subiecților chiar dacă aparatul este montat pe un trepied.
De asemenea, TX10 are o a doua funcție Auto, denumită Superior Auto. Când e activată, capturează mai multe fotografii și produce una compusă din toate acestea.
În modul Auto se poate regla sensibilitatea ISO, balansul de alb și modurile de focalizare. TX10 se laudă cu funcția de panorama iSweep, cunoscută deja de pe toate compactele Sony. Aceasta are și o variantă pentru fotografierea în apă. Se poate realiza o panoramă atât pe orizontală cât și pe verticală.
Nu în ultimul rând, TX10 capturează imagini 3D, inclusiv panorame 3D, ceea ce-i va încânta pe posesorii de televizoare de acest tip. Mai mult, cei care nu au un asemenea televizor se pot bucura de un efect 3D – imaginile de acest tip pot fi vizualizate pe ecranul LCD al camerei prin înclinarea sa.
Specificații tehnice complete (sursa Dpreview.com)