Robert Strayer, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri internaționale și cibernetice, a subliniat, într-un briefieng de presă, importanța pe care o are asigurarea că furnizorii care intră în programul pentru dezvoltarea tehnologie 5G să asigure criterii clare de integritate și transparență.
Într-un răspuns care viza fix România, Robert Strayer a arătat că prin memorandumul de înțelegere semnat cu Statele Unite în timpul vizitei la Washington a lui Donald Trump, România trebuie să asigure trei criterii clare pe care să le respecte furnizorii.
„Suntem foarte mulțumiți de potențialul de a lucra cu România sub termenii memorandumului de înțelegere pentru a asigura că operatorii de telefonie din România și cetățenii români beneficiază de capabilitățile maxime ale tehnologiei 5G.
Sunt trei principii importante legate de furnizorii siguri în memorandumul de înțelegere. Cel mai important, să ne uităm la sistemul legal al țării în care furnizorul este localizat, transparența privind proprietarii și istoria activităților companiei care dorește să devină furnizor pentru tehnologia 5G. Credem că aceștia sunt cei mai importanți factori pentru a asigura că tehnologia nu este compromisă de un guvern străin, iar acestea trebuie să fie complementare cu alte măsuri de securitate care vor fi puse în practică în țări precum România”, a afirmat Robert Strayer.
Deși a specificat că Statele Unite nu cer o interzice explicită a unui anumite companii sau a anumitei țări, oficialul american a reacționat dur când a fost vorba despre includerea Huawei în dezvoltarea tehnologiei 5G în Germania.
„Aș subliniat, cât privește Germania, că Huawei, drept exemplu, este sub acuzare penală în Statele Unite pentru furt de proprietate intelectuală de la T-Mobile, iar T-Mobile este o subsidiară a Deutsche Telekom.
Prin urmare există un lung istoric de furt de proprietate intelectuală din partea Huawei și de încălcare a legilor privind corupția în toată lumea. Cred că acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundă compania pentru ca o țară precum Germania să ajungă la o concluzie privind încrederea pe care o acordă, cât și să explice cum protecțiile privind statul de drept sunt asigurate când nu există nicio justiție independentă în China”, a subliniat oficialul american.