NASA vrea să extragă o rocă de pe un asteroid cu ajutorul unui vehicul spaţial automatizat

NASA vrea să extragă o rocă de pe un asteroid cu ajutorul unui vehicul spaţial automatizat
Foto: rt.com

Reprezentanții NASA au anunțat, miercuri, că intenţionează să extragă o rocă de pe un asteroid, cu ajutorul unui vehicul spaţial automatizat, care urmează să fie lansat în anul 2020.

Proiectul inițial al agenției spațiale americane era de a captura un asteriod cu scopul de a-i modifica traiectoria, însă, în cele din urmă, acea misiune a fost revizuită, iar NASA se va „mulţumi” doar cu prelevarea unei roci de pe suprafaţa unui asteroid, informează huffingtonpost.fr, citat de Mediafax.

Odată ajuns în proximitatea asteroidului ales, un vehicul automatizat va desfăşura un braţ telescopic pentru a extrage de pe suprafaţa acestuia o rocă al cărei diametru ar putea fi de patru metri. Vehiculul va tracta apoi acel asteroid şi îl va plasa pe o orbită lunară stabilă. După aproximativ şase ani, astronauţii americani vor ajunge pe acel asteroid, de pe care vor recolta diverse eşantioane.

Misiunea prevede extragerea, cu ajutorul un vehicul automatizat, de pe suprafaţa unui asteroid, o rocă al cărei diametru ar putea fi de patru metri, apoi vehiculul va tracta asteroidul şi îl va plasa pe o orbită lunară stabilă.

După aproximativ şase ani, astronauţii americani vor ajunge pe acel asteroid, de pe care vor recolta diverse eşantioane.

 În urmă cu trei ani, NASA planificase să remorcheze un mic asteroid, în cadrul misiunii Asteroid Redirect Mission (ARM).

„Misiunea ARM va oferi o primă demonstraţie în ceea ce priveşte funcţionarea mai multor sisteme de zbor spaţial care vor fi necesare pentru expedierea de astronauţi către destinaţii îndepărtate în spaţiu, mai ales către Marte”, a declarat Robert Lightfoot, un cercetător de la NASA.

NASA a mai spus, despre vehiculul automatizat ARM, că va fi înzestrat cu un motor cu propulsie solar-electrică, un concept aflat încă în stadiu de dezvoltare, care va fi foarte util în misiunile de explorare a spaţiului cosmic îndepărtat. Acest sistem permite utilizarea unei cantităţi mai mici de carburant, efectuarea unor călătorii pe distanţe mai mari, într-un timp mai scurt şi cu costuri mai mici în comparaţie cu oricare altă tehnologie disponibilă în prezent.

După lansarea sa din 2020, vehiculul ARM va ajunge în jurul asteroidului în anul 2022.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`