Uniunea Europeană reglementează pentru prima dată Inteligența Artificială / Acordul politic a fost negociat aproape 35 de ore

Uniunea Europeană reglementează pentru prima dată Inteligența Artificială / Acordul politic a fost negociat aproape 35 de ore
Sursa foto: Freepik.com

Uniunea Europeană a convenit asupra unei legislații la nivel global pentru reglementarea Inteligenței Artificiale, în urma unor discuții între statele membre și Parlamentul European desfășurate pe parcursul a trei zile, relatează Agerpres. Sistemele de IA care vor interacționa cu oamenii trebuie să informeze utilizatorul că se află în contact cu o mașină, prevede legislația.

Un acord politic cu privire la text ar trebui să promoveze inovarea în Europa și să limiteze posibilele abuzuri ale tehnologiilor avansate.

„Istoric! UE devine primul continent care a stabilit reguli clare pentru utilizarea IA”, spunea acum 2 ani, comisarul european Thierry Breton, la prezentarea proiectului.

Ultima rundă de negocieri a durat 35 de ore

Acordul politic la care s-a ajuns vineri seara va trebui completat de o muncă tehnică în vederea finalizării textului.

„Vom analiza cu atenţie compromisul găsit astăzi şi ne vom asigura în următoarele săptămâni că textul păstrează capacitatea Europei de a-şi dezvolta propriile tehnologii de inteligenţă artificială şi îi păstrează autonomia strategică”, a declarat ministrul francez al Digitalului, Jean-Noël Barrot.

Daniel Friedlaender, managerul pentru Europa al CCIA, unul din principalele sale lobby-uri, a declarat că „viteza pare să fi prevalat asupra calităţii, cu consecinţe potenţial dezastruoase pentru economia europeană”.

El a adăugat că acum este nevoie de o „muncă tehnică” pentru detaliile cruciale.

În urma discuțiilor se vor impune reguli pentru asigurarea calității datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și pentru a vedea dacă este încălcată legea privind drepturile de autor. În același timp, dezvoltatorii trebuie să asigure că sunetele, imaginile și textele realizate sunt ușor de identificat ca fiind artificiale.

Regulile vor fi aplicate, în mare parte, sistemelor considerate cu un „risc ridicat”, adică cele folosite în domenii precum infrastructura critică, educaţia, resursele umane sau aplicarea legii.

Sistemele vor fi supuse unor noi obligații, printre care asigurarea unui control uman asupra maşinii, întocmirea unei documentaţii tehnice sau chiar stabilirea unui sistem de gestionare a riscurilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)