Ministrul Sănătții atrage atenția asupra faptului că numărul cazurilor de COVID-19, din România, ar putea depăși 40.000 săptămâna viitoare, însă este optimist și crede că acesta va fi ultimul vald al pandemiei de SARS-CoV-2.
Ministurl Sănătății spune că vor mai urma undeva la 10 zile de creștere a cazurilor de infectare, însă apoi există șanse că infectările să intre pe un trend descendent.
Alexandru Rafila susține că acesta ar putea fi ultimul val important al infectărilor cu SARS-CoV-2, dar spune că vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție rămân extrem de importante, în special pentru a depăși acest val de infectări, cu varianta Omicron.
„Important este să trecem de acest val care cred eu că fi ultimul val din punct de vedere al afectării sănătății publice.(…) Ne preocupă procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive din totalul testelor aproape o treime sunt pozitive, e adevărat şi testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât cele care se făceau în perioada anterioară şi e bine că am reuşit să depăşim sensibil cifra de 100.000 de teste care se fac zilnic, dar în momentul în care vom asista şi la scăderea numărului de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă.
Deocamdată ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin zece zile, după părerea mea, şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a spus Alexandru Rafila, în timpul conferinței de presă de sâmbătă, din București.
Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă și spune că numărul infectărilor poate ajunge până la 40.000 într-o zi, săptămâna viitoare.
Ministrul Sănătății spune că o posibilă scădere a cazurilor de COVID-19 ar putea fi înregistrată, cel mai devreme, peste 10 zile. Totuși, un factor mare de îngrijorare, în țara noastră, îl reprezintă prezența variantei Delta.
„Ce se întâmplă în România, particularităţile situaţiei din România sunt următoarele: ca şi în celelalte ţări din Europa, aţi văzut că se înregistrează cifre enorme, în Franţa au ajuns la 500.000 de cazuri, proporţia de persoane internate este mai mică, la noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpina Delta.
Pe măsură ce această tulpină va dispărea din circulaţie, datorită transmisibilităţii mai mare a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave se vor diminua. Cred că în circa zece zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic”, a declarat Alexandru Rafila.