Alina Gorghiu pasează la Ministerul Muncii responsabilitatea după ce magistrații au început protestele împotriva modificării pensiilor speciale

Alina Gorghiu pasează la Ministerul Muncii responsabilitatea după ce magistrații au început protestele împotriva modificării pensiilor speciale
Foto: Alina Gorghiu / Facebook

Alina Gorghiu (PNL) pasează responsabilitatea privind pensiile speciale ale magistraților către Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi (PSD). Ministrul Justiției a reacționat după ce magistrații din mai multe instanțe și parchete și-au suspendat activitatea ca formă de protest față de modificarea legii pensiilor speciale.

Mesajul transmis de ministrul Justiției

“Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”, a declarat Gorghiu, potrivit unui comunicat de presă.

Alina Gorghiu arată cu degetul spre Ministerul Muncii ca responsabil de reforma pensiilor speciale.

”Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat”, a declarat Gorghiu.

”Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public. MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a mai spus Gorghiu.

Tribunalul București a decis să amâne pe termen nelimitat toate dosarele, cu excepția celor urgente, iar procurorii de la Parchetul Curții de Apel Prahova suspendă urmăririle penale. Magistrații protestează în acest fel față de intenția coaliției PSD-PNL de a modifica modul de acordare a pensiilor speciale

Coaliția de guvernare a anunțat că va crește treptat vârsta de pensionare pentru magistrați și va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`