Ciprian Ciucu, despre finanțarea campaniei de vaccinare: Primarii au primit doar responsabilități, nu și bani. Aștept o îmbunătățire a OUG, ca efortul bugetar să fie corect distribuit (VIDEO)

Ciprian Ciucu, despre finanțarea campaniei de vaccinare: Primarii au primit doar responsabilități, nu și bani. Aștept o îmbunătățire a OUG, ca efortul bugetar să fie corect distribuit (VIDEO)

Primarii se plâng că vor fi obligați, printr-o Ordonanță de Urgență, să organizeze și să doteze centrele de vaccinare anti-COVID-19 și să asigure plata personalului, deși nu li s-au dat banii necesari. Sâmbătă, Asociația Municipiilor, condusă de primarul Clujului, Emil Boc, a cerut Ministerului Sănătății, condus de Vlad Voiculescu, să asigure finanțarea.

Duminică, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a declarat, pentru B1 TV, că Ordonanța în cauză pune „tot acest efort doar în cârca primăriilor”. Ciucu a reproșat și faptul că primarii nu au fost consultați în realizarea acestei OUG. El a insistat că Ordonanța „doar ne dă sarcini și responsabilități, fără să asigure și un oarecare buget” și a cerut ca aceasta să fie modificată, astfel încât povara financiară să fie mai corect distribuită. „Cred că Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, trebuie să se implice sau cel puțin să ne ofere posibilitatea să decontăm acești bani din programul național de reziliență”, a mai declarat Ciucu, pentru B1 TV. Acesta a vorbit și despre situația specială în care se găsește primăria pe care o conduce, care a intrat în 2021 cu un deficit bugetar de 35 de milioane de lei.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ciprian Ciucu, supărat că doar primăriile suportă povara financiară a organizării campaniei de vaccinare anti-COVID-19

Ciprian Ciucu a criticat faptul că Ordonanța trasează multe sarcini și responsabilități primăriilor, dar și nu alocă și banii necesari. Povara financiară este una însemnată, a precizat el.

„O să avem 18 centre (de vaccinare anti-COVID-19). Noi am propus mai multe centre DSP să vină să le evalueze. Mâine (luni, 11 ianuarie), ei vin să le evalueze pe cele pe care le-am propus noi, dar impactul bugetar nu e de neglijat. Vorbim de milioane de euro (pe lună), pentru că vorbim de o Ordonanță care intenționează să pună tot acest efort doar în cârca primăriilor, iar noi avem foarte mulți cetățeni, spre 400.000, mai mulți decât județe întregi”, a declarat primarul Sectorului 6, pentru B1 TV.

Ciucu a mai reproșat faptul că primarii nu au fost deloc consultați înainte de întocmirea acestei Ordonanțe: „Impactul va fi foarte mare pentru că se prevede acolo să dăm 80 de lei pe oră medicilor, și asistentelor, și personalului care îi primește. Nu ne-a consultat nimeni din păcate. Unii din noi deja avem medici asistente și personal în cadrul primăriilor care, scuzați-mi eufemismul, taie frunză la câini și care pot fi direcționați către aceste centre. De ce să vii cu costuri suplimentare? Dacă cineva punea mâna pe un telefon și ne chema la o consultare, nu cred că nu puteam să spunem acest lucru”.

Ciprian Ciucu a mai afirmat că așteaptă o modificare a prevederilor Ordonanței și a punctat situația delicată în care se găsește primăria pe care o conduce: „Aștept o îmbunătățire a acestei Ordonanțe, iar efortul bugetar să fie mai corect distribuit. Noi deja avem foarte multe cheltuieli și eu, de exemplu, intru cu deficit în acest an. Bugetul Sectorului 6 a înregistrat un deficit de 35 de milioane de lei și atunci nu pot să iau foarte, foarte ușor o astfel de Ordonață care doar ne dă sarcini și responsabilități, fără să asigure și un oarecare buget. Cred că acești bani pot fi recuperați de la Uniune Europeană”.

Primarul liberal al Sectorului 6 a mai spus că așteaptă o intervenție a Guvernului, prin Ministerul de Finanțe, ca primăriile să fie ajutate financiar în acest demers: „Domnul Voiculescu (ministrul Sănătății) are și dânsul bugetul pe care-l are. Aici nu e vorba de o treabă a domnului Voiculescu, ci e treaba Guvernului. Cred că Guvernul, prin Ministerul de Finanțe, trebuie să se implice sau cel puțin să ne ofere posibilitatea să decontăm acești bani din programul național de reziliență, că avem acestă posibilitate. Deci să se caute soluții”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`