Crin Antonescu, despre obsevaţiile Comisiei de la Veneţia: Nu putem face două Constituţii

Crin Antonescu, despre obsevaţiile Comisiei de la Veneţia: Nu putem face două Constituţii
Foto: B1 Tv

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia asupra proiectului de revizuire a Constituţiei, că nu pot fi realizate două legi fundamentale, una pentru politicieni şi alta pentru cetăţeni.

„Comisia de la Veneţia reclamă faptul că noi nu avem o precizare clară legată de forma de guvernământ din România. Acest lucru mă suprinde, pentru că forma de guvernământ a statului român este foarte precizată şi în actuala Constituție şi este păstrată şi în proiectul de revizuire. Forma de guvernământ este republica. Faptul că această republică este prezidențială, parlamentară, ceea ce nu este cazul nici pentru una, nici pentru alta, semiprezidențială, semiparlamentară, acestea sunt chestiuni care nu se precizează în Constituție, care sunt nuanțe de comentariu despre un regim politic sau altul şi nu de formă de guvernământ. Forma de guvernământ, în cele mai dese cazuri, este monarhie constituțională sau republică şi România este o republică, nu cred că e un dubiu pentru nimeni în această privință”, a declarat Antonescu.

El a menţionat că nici în Constituţia Franţei nu se precizează dacă este vorba de un regim prezidenţial sau parlamentar.

De asemenea, liderul PNL a menţionat că, în ceea ce priveşte clarificarea atribuţiilor preşedintelui şi premierului, s-a făcut un pas important înainte, faţă de actuala formă a legii fundamentale.

„Ştim foarte bine câte discuții, controverse, conflicte şi câte apeluri la Curtea Constituțională pentru a tălmăci şi uneori a răstălmăci Constituţia au existat. Proiectul de revizuire face nişte paşi înainte în problema reprezentării la Consiliul European, în problema desemnării primului-ministru după alegeri, adică lucruri care la rândul lor au fost atacate, sunt socotite de Comisia de la Veneția insuficiente. Poate că, şi aici va fi discuția în Comisie (de revizuire, n.r.), putem să facem şi mai multe clarificări. În opinia noastră, oricum s-au făcut clarificări importante, suplimentare faţă de actuala Constituţie care este destul de vagă sub anumite aspecte şi, în opinia noastră, clarificările necesare pentru ca să nu mai avem astfel de crize şi conflicte s-au făcut”, a afirmat Antonescu.

În plus, el a susţinut că în cazul CSM Comisia de le Veneţia face referire la faptul că nu este suficient de puternic subliniat rolul şi independenţa Consiliului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`