Radu Ștefan Oprea (PSD), noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, a declarat marți, pentru B1 TV, că Guvernul Ciolacu are în plan mai multe măsuri menite să ducă, în final, la reducerea prețurilor la alimente.
Declarația a fost făcută în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Gabriela Mihai, în contextul în care, azi, guvernanții au avut o discuție cu retailerii pe tema schemei de reducere a adaosurilor comerciale la produsele alimentare de bază.
Radu Oprea e încrezător că retailerii vor accepta o astfel de măsură, chiar dacă ea le va micșora profitul obținut din vânzarea acestor produse.
„E vorba de un plan mai complex care are trei paliere. 1. vorbim de scăderea costurilor la fermieri și încercăm să scădem costurile cu energia electrică, de exemplu. 2. creșterea capacității interne de procesare. Vom mai dezbate acest subiect, că va intra OUG în primă lectură în Guvern și veți vedea această schemă de ajutor de stat. Cu cât mai multe produse în România, cu atât mai multe oferte, cu atât trebuie să scadă prețurile. 3. palierul de diminuare a profiturile excesive pe acest lanț la produsele de bază. De aceea a fost întâlnirea de azi cu mediul de afaceri, că e o promisiune a Guvernului Ciolacu că orice măsuri vor fi implementate vor fi discutate cu mediul de afaceri.
Nu am participat la aceste discuții, dar știu că au fost axate pe felul în care se formează prețul la producător, la marile lanțuri comerciale și felul în care putem împreună, pe o perioadă de timp, să scădem prețurile pentru câteva alimente de bază, cele definite și care fac parte din coșul zilnic”, a declarat noul ministru al Economiei.
Amintim în acest context că, la ieșirea de la negocieri, George Bădescu, directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), a declarat că întâlnirea a fost una utilă, dar „deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete”.
Întrebat cum crede că vor fi convinși marii retaieri să renunțe la profiturile pe care le au acum, ministrul PSD a răspuns: „Există un adaos comercial pe care-l practică pe acest lanț, adaosul pe care-l au producătorii și apoi pe tot lanțul fie prin distribuitori, fie aprovizionare directă la retaileri.
Discuția a fost pe cum sunt taxele pe care le practică lanțurile comerciale și faptul că au fost propuneri: suspendarea pe o perioadă limitată a acestor taxe și 2. cât să fie aceste adaosuri comerciale pe produse. Am și făcut niște calcule pe un produs care azi ar costa 10 lei la producător și care ajunge undeva la 22 de lei la raft. Cu propunerea noastră, am fi putut ajunge undeva la 16 lei, deci ar fi o scădere substanțială”.
„Cred că prin dialog, împreună cu mediul de afaceri se poate identifica o astfel de soluție pentru că avem exemple din alte state UE care au reușit acest lucru, Franța, dar mai sunt și alte exemple”, a cotninuat Oprea.
Acesta a mai precizat că lanțurile de magazine vor accepta deoarece acestea vând și alte produse pe lângă cele alimentare de bază, iar dacă oamenii economisesc bani pe mâncare, pot cumpăra alte lucruri.
Totodată, ministrul Economiei a mai ținut să precizeze că nu se va ajunge la o penurie de produse alimentare, așa cum s-a întâmplat în Ungaria.