Surse: Curtea Supremă va ataca la CCR legea privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților

Surse: Curtea Supremă va ataca la CCR legea privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Înalta Curte de Casație și Justiție va sesiza Curtea Constituțională a României pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, informează G4Media, care citează surse judiciare. Draftul sesizării este deja redactat.

Deputații au adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. Camera Deputaților este forul decizional.

Grefieri și magistrați din mai multe orașe și-au întrerupt zilele acestea activitatea în semn de protest față de această inițiativă. Eisusțin că beneficiază de acest tip de pensiedeoarece este nevoie de o compensație pentru faptul că, potrivit legii, ei nu pot desfăşura alte activităţi, ca sursă de venit pe lângă salariu.

USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.

Deputatul USR Cristian Seidler i-a acuzat pe social-democrați și pe liberali că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la Curtea Constituțională.

În România sunt aproximativ 8.000 de grefieri, iar dintre aceştia, 6.000 protestează. Prin urmare şi activitatea magistraţilor este paralizată.

În momentul de faţă în instanţele de judecată din România sunt pe rol peste două milioane şi jumătate de procese.