Daniel Constantin: Este nevoie de un procent din PIB anual și de parteneriate publice-private pentru refacerea sistemului de irigații

Daniel Constantin: Este nevoie de un procent din PIB anual și de parteneriate publice-private pentru refacerea sistemului de irigații
Foto: taietva.ro

Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Durabile, a declarat la Conferința Națională a Agricultorilor că România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din PIB pentru refacerea sistemului de irigații și că ar trebui create parteneriale publice-private în acest domeniu, transmite Agerpres.

”O soluție pentru refacerea sistemului de irigații o reprezintă parteneriatele publice-private, și avem investitori care sunt interesați. De asemenea, consider că România ar trebui să aloce în fiecare an un procent din Produsul Intern Brut pentru refacerea acestui sistem. Concret, e nevoie de un acord politic, pentru ca în următorii cinci ani de zile, respectiv bugetul 2016 până în anul 2020 să aibă în plus față de ce are acum un anumit procent din PIB, astfel încât să putem să realizăm din fonduri de la bugetul de stat și această componentă, fără de care apa nu poate fi mai ieftină”, a declarat Daniel Constantin.

Ministrul a făcut o serie de precizări despre măsurile care se iau în acest moment în vederea refacerii sistemului de irigații: ”La nivelul țării sunt în desfășurare 130 de proiecte de refacere a sistemului de irigații, cu o valoare de 140 milioane de euro. Avem un termen ca până la 30 septembrie să se finalizeze investițiile, pentru ca până la sfârșitul acestui an să putem să solicităm fondurile de la Comisia Europeană.”

Constantin a mai declarat că, în această perioadă, România are două obiective de atins: creșterea producției și crearea de lanțuri scurte de producție.

”Reducerea TVA la produse alimentare este benefică pentru dumneavoastră, dar și pentru zootehnie. Preocuparea mea, ca membru al Guvernului, este ca această reducere de TVA să se simtă și la consumator, să se simtă în reducerea prețului de vânzare a produselor agroalimentare. Este un avantaj, atât pentru consumator, cât și pentru dumneavoastră, pentru că de stimularea consumului veți beneficia în primul rând dumneavoastră’, a declarat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a mai susținut și că România, după mulți ani, are ”o strategie în ultimii trei ani, o strategie care se întinde nu numai pe această perioadă. Ea nu va putea fi modificată, în puncele esențiale, până în 2020. Vrem să îmbunătățim accesarea de fonduri europene”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`