Rise Project: Legăturile dintre Teodor Meleșcanu și judecătorul CCR care îi decide soarta în fruntea Senatului. Pus în fața deciziei, Marian Enache a anunțat că s-a îmbolnăvit

Rise Project: Legăturile dintre Teodor Meleșcanu și judecătorul CCR care îi decide soarta în fruntea Senatului. Pus în fața deciziei, Marian Enache a anunțat că s-a îmbolnăvit

Curtea Constituțioanală era așteptată să pronunțe o decizie privind posibila neconstituționalitate provocată dealegerealui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului ca urmare a demisiei lui Călin Popescu Tăriceanu și a trecerii ALDE în opoziție.

Doar că pe 11 decembrie când Curtea Constituțională avea termen pentru a se pronunța pe această sesizare, judecătorul Marian Enache a anunțat că nu poate participa deoarece s-a îmbolnăvit astfel că speța s-a amânat. A doua zi, joi, situația s-a repetat, iar CCR a dat un nou termen până în ianuarie.

Doar că Curtea Constituțională poate legal să se pronunțe și fără a fi în formula completă de 9 judecători. Doar că s-a decis o amânare pentru luna ianuarie, lucru ce ar putea însemna că avem o egalitate de 4 la 4, iar votul lui Marian Enache poate fi cel decisiv.

În acest context, jurnaliștii de la Rise Project prezintă legăturile vechi neștiute între Teodor Meleșcanu și Marian Enache. Aceste legături ar fi trebuit să îl facă pe judecător să se recuzeze de la judecarea acestui caz pentru că judecata ar putea fi influențată, doar că Enache nu a recurs la acest lucru.

Mai exact, Teodor Meleșcanu și Marian Enache au fondat în vara lui 1998 o firmă, societatea societatea Millenium Trade Corporation. Fiecare deținea câte 20% din companie, restul fiind împărțit egal de Mircea Coșea, Mihai Cuptor și Mugurel Vintilă. Aceștia aveau să iasă din companie în 2000. A rămas doar afaceristul Mihai Cuptor, care umple golul din firmă cu soția, sora și două colaboratoare.

Cei doi sunt, de asemenea, și cofondatori ai unui partid. Este vorba de Alianța pentru România (ApR), formațiune care s-a desprins practiv în 1997 din PDSR (strămoșul PSD), pentru a fi înghițită în 2002 de PNL după rezultate modeste pe scena politică.

Contactat de Rise Project, Meleșcanu a arătat că nu a menținut legătura cu Enache, iar privind un posibil conflict de interese, acesta a mutat responsabilitea la CCR.

“Asta este o problemă a Curții, nu a mea. Curtea se pronunță așa cum crede de cuviință. Nu am avut nicio discuție pe tema respectivă cu nimeni”, a afirmat Meleșcanu.

Cu toate acestea, subiectul rămâne unul foarte controversat, mai ales dacă în final se va demonstra că votul lui Marian Enache va fi decisiv în tranșarea soartei lui Meleșcanu în fruntea Senatului.

Ancheta integrală făcutăde Rise Project, AICI

Urmăriți B1TV.ro și pe
`