Lista noilor miniştri: PDL propune o echipă nouă, UNPR şi-ar păstra portofoliile, UDMR vrea un protocol. Vezi posibilul Cabinet

Lista noilor miniştri: PDL propune o echipă nouă, UNPR şi-ar păstra portofoliile, UDMR vrea un protocol. Vezi posibilul Cabinet
Foto: Mediafax

Premierul desemnat luni seară de Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu, a mers, marţi, la consultări cu liderii partidelor în vederea formării unui nou Guvern. Iniţial s-a anunţat că lista miniştrilor propuşi urma să fie anunţată marţi seară, la ora 20:00, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Mihai Răzvan Ungureanu a transmis presei că nu va prezenta marţi lista noului Cabinet, discuţiile sale cu liderii coaliţiei urmând să continue.

Cel mai probabil, noul Cabinet va fi anunţat în cursul zilei de miercuri. Ulterior, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, după care premierul desemnat va merge în Parlament pentru a obţine votul de încredere pentru Cabinetul nou format.

Preşedintele PDL, Emil Boc, le-a propus colegilor înlocuirea tuturor miniştrilor democrat-liberali din vechiul Cabinet cu numele unor mai tineri membri ai PDL. Propunerea a fost acceptată, ulterior, în şedinţa Consiliuluiu Director, anunţ făcut oficial şi de Emil Boc. La rândul lor, însă, liderii UNPR vor ca formaţiunea politică să îşi păstreze portofoliile pe care le au în prezent. Aceleaşi pretenţii le-ar putea avea şi UDMR.

Surse citate de Evz.ro au susţinut, marţi, că în ședinta Colegiului Director al PDL Emil Boc, susținut de Elena Udrea și de Anca Boagiu, a cerut ca din noul Guvern să nu mai facă parte niciun ministru democrat-liberal din vechiul Cabinet Boc. La finalul şedinţei, preşedintele PDL şi fostul premier Emil Boc a anunţat că decizia finală în PDL este aceea de a face loc unor nume noi în Cabinetul Ungureanu şi deci retragerea întregii echipe ministeriale PDL. Practic, propunerea vizează înlocuirea miniștrilor Elena Udrea, Anca Boagiu, Daniel Funeriu și Sulfina Barbu.

Vezi AICI declaraţiile preşedintelui PDL, Emil Boc

 

Pentru unele ministere sunt vehiculate numele unor tineri democrat-liberali mai puţin cunoscuţi publicului, printre care Cristian Petrescu (Turism), Alexandru Nazare (Transporturi), Stelian Fuia (Agricultură), sau Răzvan Mustea (Comunicaţii).

La Ministerul Economie, persoana propusă să preia portofoliul a fost Andreea Paul Vass. Marţi seară, însă, aceasta a anunţat că refuză nominalizarea din motive personale.

Vezi AICI declaraţiile Andreei Paul Vass

Cei doi miniştri neafiliaţi politic, Cătălin Predoiu (Justiţie) şi Leonard Orban (Afaceri Europene) ar urma să-şi păstreze portofoliile. Dacă acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul UNPR şi UDMR la Externe ar rămâne Cristian Diaconescu, la Apărare Gabriel Oprea, la Mediu Laszlo Borbely, la Sănătate Ladislau Ritli şi la Cultură Kelemen Hunor.

După consultările cu UNPR, premierul desemnat a confirmat că în noul Cabinet vor fi păstrați Cristian Diaconescu, Leonard Orban și Cătălin Predoiu, despre care a susţinut că sunt „tehnicieni excepţionali”.

Vezi AICI declaraţiile lui M.R. Ungureanu

De cealaltă parte, liderii UDMR au anunţat, la discuţiile cu premierul desemnat, că doresc încheierea unui protocol al coaliţiei pe 2012, care să se refere inclusiv la Facultatea de Medicină de la Mureş şi Autostrada Transilvania. Kelemen Hunor a precizat că este vorba despre un protocol de funcţionare a coaliţiei guvernamentale pe anul 2012, convenit cu premierului desemnat.

Vezi AICI declaraţiile lui Kelemen Hunor
 

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, marți seară, că a cerut ieșirea partidului de la guvernare, punctul său de vedere fiind susținut și de către alți colegi. Acesta a precizat că a existat o discuție colegială în cadrul UDMR, în cursul căreia fiecare și-a expus punctul de vedere.

Vezi AICI declaraţiile lui Gyorgy Frunda

Lista finală a noului Cabinet urma să fie anunţată de premierul desemnat Ungureanu la ora 20:00. În jurul acelei ore, însă, premierul desemnat s-a întâlnit cu liderii Coaliţiei la Palatul Victoria pentru a discuta despre componenţa noului Guvern.

Candidaţii pentru funcţia de ministru nominalizaţi de premierul desemnat de preşedinte vor fi audiaţi, cel mai probabil miercuri, în comisiile de specialitate reunite din Parlament, votul acestora fiind consultativ. Joi, premierul desemnat ar urma să meargă în Parlament pentru a obţine votul de încredere pentru Cabinetul format.

Posibilul Cabinet Ungureanu:

Ministerul de InterneGabriel Berca (în locul lui Traian Igaş)

Ministerul Agriculturii
Stelian Fuia (în locul lui Valeriu Tabără)

Ministerul Comunicaţiilor
Răzvan Mustea (în locul lui Valerian Vreme)

Ministerul Finanţelor
Bogdan Drăgoi (în locul lui Gheorghe Ialomiţianu)

Ministerul Transporturilor Alexandru Nazare (în locul Ancăi Boagiu)

Ministerul Educației
Cătălin Baba (în locul lui Daniel Funeriu)

Ministerul Turismului
Cristian Petrescu (în locul Elenei Udrea)

Ministerul Muncii Claudia Boghicevici (în locul Sulfinei Barbu)

Ministerul Economiei
Andreea Paul Vass (în locul lui Ion Ariton)

PDL a decis înlocuirea miniştrilor din Cabinetul Boc

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_15618').select();" id="embed_text_15618" />

Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că va începe marţi dimineaţă discuţiile cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi a „identificării formulei optime de cabinet”.

„Guvernul pe care îl voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de încrederea cetăţenilor României, are nevoie de o direcţie care nu poate veni decât dintr-o viziune politică”, a spus el.

Vezi AICI declaraţiile făcute de premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu

Premierul Emil Boc i-a anunţat, luni, pe miniştri că a decis să depună mandatul Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului guvern.

Vezi AICI declarațiile lui Emil Boc despre decizia sa de a demisiona.

Cabinetul Interimar condus de Cătălin Predoiu:

Urmăriți B1TV.ro și pe
`