Ludovic Orban: Printr-un amendament al PSD, decizia de desemnare a managerului la spitalele subordonate autorităților locale a rămas la nivel local / Cei desemnați pentru postul de manager în anumite județe sunt de slabă calitate

Ludovic Orban: Printr-un amendament al PSD, decizia de desemnare a managerului la spitalele subordonate autorităților locale a rămas la nivel local / Cei desemnați pentru postul de manager în anumite județe sunt de slabă calitate
Foto: Inquam Photos / George Călin

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a recunoscut că există discuții pentru ca spitalele subordonate autorităților locale să fie trecute sub conducerea Ministerului Sănătății. „Vom face o analiză foarte serioasă”, a subliniat premierul, care a explicat că, în opinia sa, decizia de descentralizare nu este în sine una „greșită”, dar problema este reprezentată de modalitatea în care se derulează procedurile de ocupare a funcțiilor de conducere din spitale, precum și de calitatea slabă a persoanelor desemnate pentru poziția de manager în unitățile sanitare din anumite județe.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre situația spitalelor subordonate autorităților locale

Întrebat, în contextul tragediei de la Neamț, dacă Guvernul ia în calcul posibilitatea ca spitalele subordonate autorităților locale să treacă sub conducerea Ministerului Sănătății, Ludovic Orban a răspuns: „ „Am discutat acest aspect. Vă readuc aminte că noi am vrut să continuăm și în starea de alertă să putem interveni de la nivelul Ministerului Sănătății acolo unde un manager este evident că nu reacționează potrivit și nu pune în practică toate măsurile pe care le-am dispus. A existat un amendament depus de PSD, prin care practic s-a lăsat pentru spitalele de subordonare care sunt subordonate autorităților locale – a rămas decizia de desemnare a managerului la autoritatea locală. Sigur că am discutat de acest aspect. Pe lângă cine numește un manager, contează ce criterii trebuie să îndeplinească un om pentru a putea să ocupe o funcție de manager de spital. Ce studii trebuie să aibă – nu numai studii de specialitate. Vă readuc aminte că noi am încercat în guvernarea 2007-2008 să înființăm după model francez o școală de sănătate publică în care cei care vor să aibă funcții manageriale în sistemul de sănătate publică să urmeze cursurile acelei școli, care practic să pregătească un manager pentru sistemul de sănătate, indiferent că e vorba de manager de ambulanță, manager de spitale, manager de Direcții de Sănătate Publică, pentru că și acolo e nevoie de o calificare specială și de o pregătire suplimentară față de pregătirea universitară”.

Întrebat dacă în următoarea perioadă vor fi făcute demersuri pentru ca spitalele să treacă sub conducerea Ministerului Sănătății, el a explicat: „Există astfel de discuții. Vom face o analiză foarte serioasă. Eu vă repet, nu cred că decizia în sine de descentralizare este o decizie greșită. Problema este de modalitatea în care se derulează aceste proceduri de ocupare a funcțiilor de manageri și nu numai de manageri, de directori medicali și alte funcții de conducere, și mai ales calitatea slabă în anumite județe a celor care sunt desemnați să fie manageri”.

Întrebat dacă se vor face verificări în acest sens la spitalele din toată țara, prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat: „Evident că ar trebui să existe un set de criterii pe baza cărora să se facă evaluarea managementului și, evident (…). De altfel, există și o agenție care trebuie să evalueze calitatea serviciilor medicale în spitale”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`