Mădălina Turza, consilieră la cancelaria premierului, spune că nu va candida la șefia organizației de femei a PNL și denunță „procentul jenant” de femei din conducerea partidului

Mădălina Turza, consilieră la cancelaria premierului, spune că nu va candida la șefia organizației de femei a PNL și denunță „procentul jenant” de femei din conducerea partidului
Foto: Maria Madalina Turza / Facebook

Mădălina Turza, consilieră de stat la cancelaria premierului, a anunțat, luni, că nu candidează la funcția de președintă a Organizației Femeilor Liberale. Ea a catalogat drept „jenant” procentul de femei din structurile de conducere ale PNL și și-a manifestat speranța că, la un moment dat, PNL și organizația de femei a partidului vor fi pregătiți pentru un rol mai important al femeii în politică.

Turza nu candidează la șefia Organizației Femeilor Liberale

Într-o postare pe Facebook, Mădălina Turza a explicat întâi de ce nu candidează la funcția de președintă a Organizației Femeilor Liberale, deși în ultimele luni a fost întrebată de președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și de alte persoane dacă este interesată de un astfel de proiect politic.

„Am flirtat o vreme cu această idee, însă sunt perfect conștientă de faptul că volumul uriaș de muncă pe care eu l-am depus în cele două funcții de demnitate publică (Președinte ANDPDCA și Consilier de stat în Cancelaria Prim-ministrului) în ultimii trei ani și ceva m-au împiedicat să am o activitate politică susținută în interiorul Partidului și chiar a Filialei PNL Sector 6. Este adevărat că a fost o decizie #asumată pentru că ceva din filonul meu interior m-a îndemnat mereu să prioritizez urgențele și responsabilitățile pe care le am în această funcție”, a scris Turza, pe Facebook.

Mădălina Turza: PNL mai are de lucrat la capitolul reprezentarea femeilor în politică

Ea a reproșat apoi propriului partid că nu asigură o reprezentare echitabilă femeilor în conducere.

„Dintr-o altă perspectivă, eu mă definesc ca femeie liberală #progresistă și opinia mea este că Partidul Național Liberal mai are foarte mult e recuperat pe subiectul reprezentării femeilor în politică. Ceea ce poate părea destul de ”radical”.

Cu un procent jenant de 8% femei liberale în structurile de conducere ale Partidului (față de 21%, 27%, 19%, 15% și 20% la restul partidelor parlamentare), Organizația Femeilor Liberale are o misiune dificilă și îmi doresc enorm de mult să încep să-i aud vocea. Pentru femeile profesioniste din Partid, dar și pentru femeile din România. Și sper ca deopotrivă Partidul și Organizația de femei să fie pregătiți la un moment dat pentru acest tip de schimbare.
Ne-o cere acut însuși filonul nostru existențial – #liberalismul”, a mai scris Mădălina Turza.

Guvernul PNL – PSD – UDMR are doar două femei miniștri

Precizăm că Guvernul condus de Nicolae Ciucă are doar doi miniștri femei: Gabriela Firea de la PSD și Ligia Deca, fost consilier prezidențial, propunere din partea PNL.

Asta deși politicienii vorbesc des, mai ales în luna martie, despre cât respectă ei femeile și despre rolul pe care ar trebui să-l aibă acestea în politică.

Pe 1 martie, în cadrul evenimentului „Femei în sustenabilitate” găzduit la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis afirma că „susținerea femeilor pentru a se implica în viața publică și profesională trebuie să fie permanentă”. Asta deși el a girat acest guvern cu doar două femei miniștri.

„Degradarea mediului, schimbările climatice, pierderea biodiversității sunt provocări majore, care reclamă din ce în ce mai multă atenție la nivelul societății. Avem nevoie de implicarea femeilor în politicile de sustenabilitate, în educația și cercetarea pentru mediu și climă, precum și în economia verde, toate acestea având mize din ce în ce mai mari pentru bunăstarea noastră”, mai afirmase Iohannis la evenimentul respectiv.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`