PNL: CCR a făcut din nou jocul politic al PSD. După alegeri, vom reforma Curtea Constituțională

PNL: CCR a făcut din nou jocul politic al PSD. După alegeri, vom reforma Curtea Constituțională
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României a stabilit că alegerea social-democratului Florin Iordache, autorul OUG 13, la șefia Consiliului Legislativ este constituțională. În replică, PNL a transmis că judecătorii au făcut din nou jocurile PSD. Liberalii au explicat iar de ce procesul nu a fost constituțional și au amintit că deputatul liberal Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputaţilor un proiect care să modifice legea de organizare și funcționare a CCR, astfel încât aceasta să nu mai fie folosită ca instrument în jocurile politice.

PNL, reacție la decizia CCR ce-l privește pe Florin Iordache: Judecătorii constituționali au făcut jocul politic al PSD

PNL a susținut că judecătorii Curții Constituționale au făcut din nou jocurile PSD, considerând constituțională alegerea social-democratului Florin Iordache în fruntea Consiliului Legislativ. Liberalii afirmă că CCR a dat acest verdict, deși ei au prezentat argumente solide ce demonstrază că procesul prin care autorul OUG 13 a fost ales la conducerea instituției nu a respectat Legea Fundamentală.

„Curtea Constituțională (CCR) a făcut, din nou, jocul politic al PSD. CCR și-a dat aprobarea pentru menținerea lui Florin Iordache, autorul OUG 13, în fruntea Consiliului Legislativ. CCR a respins sesizarea depusă de #PNL împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. PNL a prezentat, în sesizare, argumente solide referitoare la neconstituţionalitatea hotărârii prin care Parlamentul l-a numit pe Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ”, a transmis Partidul Național Liberal, într-o postare pe Facebook.

Liberalii au precizat că alegerea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ nu este constituțională deoarece el nu a reușit să strângă numărul minim necesar de voturi. Astfel, el a fost votat de doar 185 de aleși, deși avea nevoie de susținerea a minimum 234 dintre ei.
PNL a mai atras atenția că Florin Iordache, fost ministru al Justiției care a dat controversata Ordonanță de Urgență 13, nu îndeplinește, în mod evident, nici condițiile de bună reputație cerute de lege. Partidul mai amintește că Iordache, cu OUG 13, a stârnit revolta publică și a scos oamenii în stradă.

Liberalii au mai susținut că, potrivit legii, președintele Consiliului Legislativ nu ar trebui să fie membru de partid, or Florin Iordache e înscris în PSD.

„După alegerile din 6 decembrie, PNL va reforma CCR, astfel încât să nu mai fie posibile astfel de decizii cu caracter politic. Deputatul PNL Ovidiu Ioan Sitterli a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care modifică legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Propunerea legislativă prevede că magistraţii CCR pot fi numiţi doar din rândul judecătorilor, iar candidaturile pot fi respinse dacă nu există avizul CSM sau dacă acesta este negativ”, a mai transmis PNL, în postarea de pe Facebook.

Florin Iordache, noul șef al Consiliului Legislativ

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

Pe 21 octombrie, Florin Iordache a fost ales în fruntea Consiliului Legislativ. Șef al Secției a fost ales George Dircă de la USR. Asta a fost dovadă suficientă pentru PNL că PSD și USR au făcut blat.

Miercuri, judecătorii Curții Constituționale au respins sesizările PNL şi USR privind numirea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Respinse au fost și sesizările referitoare la alegerea USR-istului George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a aceluiași Consiliu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`