Klaus Iohannis: Avem alocate 10 milioane de doze de vaccin / Nu avem motive să impunem starea de urgență / Răspunderea trebuie să fie și la autoritatea locală / Nu putem continua cu regimul falimentar al PSD

Klaus Iohannis: Avem alocate 10 milioane de doze de vaccin / Nu avem motive să impunem starea de urgență / Răspunderea trebuie să fie și la autoritatea locală / Nu putem continua cu regimul falimentar al PSD
Foto: presidency.ro

PreședinteleKlaus Iohannis susține o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. Declarațiile au loc în contextul în carecel mai recent bilanț prezentat de către Grupul de Comunicare Strategică a consfințit noi recorduri negative la nivelul epidemiei de COVID-19 din România, atât din punct de vedere al cazurilor nou depistate, 7.733, cât și din cel al deceselor legate de această boală infecțioasă înregistrate pe un interval de 24 de ore, 120. Totodată, a fost stabilit un maxim absolut și în ceea ce privește numărul de pacienți diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV-2 internați în secțiile de Terapie Intensivă din țară, 974.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Despre evoluția epidemiei de coronavirus și vaccinurile anti-COVID: Situația epidemiologică de la nivelul Europei se degradează rapid. Populația e expusă unui risc major de infectare. România se confruntă cu cifre îngrijorătoare și autoritățile se adaptează permanent.
  • România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate, vaccinul va ajunge etapizat. Pentru România, prima tranșă primită va fi în primul trimestru al anului viitor. Toate statele europene vor primi în același timp aceste tranșe. Personalul medical și persoanele din grupele de risc vor fi primele vaccinate.
  • Vaccinarea întregii populații va începe cel mai devreme în primăvară. Vaccinurile au cel mai înalt nivel de eficiențăși siguranță și se respectă toate reglementările internaționale
  • Am evaluat cu specialiștii stadiul pregătirii României.
  • Ministrul Sănătății mi-a prezentat pe larg strategia vaccinării, cadrul legal, cum va funcționa programul național și etapele de vaccinare, precum și rețeaua de stocare și distribuție.
  • Inclusiv medicii de familie trebuie să fie bineinstruiți. Amcerut ministrului Sănătății să fie pregătit cu personalul și stocurile necesare.
  • Până la apariția vaccinurilor e imperativ să respectăm toate măsurile. Sunt singurele metode care pot contribui decisiv la controlul pademiei
  • Despre alegerile din SUA: Din perspectiva României, relațiile cu SUA sunt fundamentale. Extinderea Parteneriatului Strategic e un pilon de bază. Administrația SUA, indiferent de culoarea politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România, pe toate palierele. Mai ales în ultimii ani am înregistrat progrese remarcabile. Ampus bazele pentru creșterea prezenței militare a SUA în România, ca o garanție de apărare în fața proovocărilor din regiune. Luna trecută am semnat proiect pentru proiecte concrete la centrala de la Cernavodă. Rezultatele vorbesc de la sine despre soliditatea relației. Eu mă voi implica direct pentru consolidarea Parteneriatului Strategic.
  • Am avut o întâlnire (cu liderii UE)în vederea evidențierii situației din țările noastre. Am discutat despre producerea unor vaccinuri și despre campaniile de vaccinare. Domeniul sănătății e unul de autoritate națională, deci măsurile pot fi corelate dacă e o înțelegere între state. Deci nu am discutat despre modele de carantinare, pentru că fiecare stat are legislația națională. Important e să asigurăm libertatea de circulație a mărfurilor,că nu vrem să omorâm economia. Deci am discutat despre corelări în coridoarele de transport, despre armonizarea perioadelor de carantină. Închiderea granițelor a fost o altă temă discutată. La următorul Consiliu vom concretiza aceste măsuri. Ministrii de Sănătate și ai Finanțelor se vor întâlni și ei.
  • Despre o eventuală amânare a alegerilor la 10.000 de cazuri pe zi: Acum nu luăm în calcul amânarea alegerilor și experții nu sunt de părere că se impune amânarea alegerilor. Putem vedea și în lume ce se întâmplă. Acum au loc alegeri în SUA, o țară mult mai greu lovită de pandemie. Nu putem să ne legăm de un anumit număr, ci trebuie să vedem evoluția în întreg și să luăm măsurile care permit limitarea pandemiei. Atunci, și alegerile vor fi posibile.
  • Testare în masă ca în Slovacia?E singura țară care și-a propus acest demers. Premierul slovac ne-a informat la videoconferința cu liderii UE. Experții nu sunt convinși că o testare în masă aduce un rezultat palpabil. De exemplu, dacă noi doi ne testăm acum și rezultatul e negativ, oricare din nou poate lua boala mâine și atunci rezultatul testului a devenit irelevant. OMS nu recomandă testarea în masă, ci în baza unei anchete epidemiologice, cum e și la noi. Sigur, vedem ce se întâmplă în Slovacia și ne putem face o gândire în funcție de rezultatele de acolo.
  • Ce se întâmplă cu cei care vor refuza să se vaccineze anti-COVID? Cum vă explicați că restricțiile deocamdată nu dau rezultate? Pandemia se poate termina în două feluri: dacă se îmbolnăvesc suficient de mulți, Doamne ferește să se întâmple asta, ori dacă se găsește un vaccin. A doua variantă e cea mai bună și mai umană. Măsurile care s-au luat și restricțiile s-au impus pentru a atenua impactul pandemiei, pentru a avea cât mai puține îmbolnăviri până avem vaccinul. Nu și-a imaginat nimeni că pandemia se termină cu aceste măsuri. Rolul lor e să controleze extinderea pandemiei. Avem nevoie de vaccin pentru a termina pandemia. Pentru a-l putea folosi, am început cu convocarea specialiștilor de azi. Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar e absolut recomandat. UE va recomanda vaccinurile sigure și eficiente! Restricțiile dau rezultate. Fără ele, sistemele de sănătate ar fi fost depășite de multă vreme.
  • Un lockdown temporar? Nu avem acum motive să impunem starea de urgență, dar avem toate motivele să introducem restricții, să domolim pandemia. Măsurile pe care le luăm sunt recomandate de experți.
  • Despre petrecerile în pandemie: E clar că restricții sunt necesare și vor mai fi. Din păcate, nu toată lumea înțelege. Unde nu se înțelege, măsura trebuie impusă, Punct și gata!
  • Diferențele dintre numărul de teste de la un județ la altul:Am lansat provocarea experților. Am primit un răspuns preliminar, care arată cum se organizează testările și anchetele epidemiologice. Azi, după întâlnirea cu tema vaccinării, am avut o discuție cu ministrul Sănătății și cu secretarul de stat Arafat și am continuat discuția. I-am rugat să aprofundeze mai bine tematica și până la următoarea întâlnire să vină, dacă e posibil, cu măsuri de echilibrare a testării la nivel de județe.
  • Răspunderea trebuie să fie și la autoritatea locală, nu doar la cea centrală. Cea centrală trebuie să-și rafineze strategia, pentru a veni în sprjinul celei locale.
  • De ce mortalitatea e așa mare: PSD a condus țara vreme de peste 20 de ani și a avut o politică sanitară foarte proastă. Eu am pus accent pe prevenție. Deocamdată nu am ajuns unde-mi doresc. De aceea e nevoie de o reformă profundă în domeniul sănătății și e nevoie de un alt tip de guvernare decât ce am avut în ultimii 30 de ani. PNL e singurul partid ce poate veni cu o altfel de politică, împreună cu o majoritate care se va forma după alegeri. Nu putem continua cu regimul falimentar al PSD.
  • De ce școlile nu pot fi deschise, desigur cu menținerea regulilor sanitare? Există analize care recomandă trecerea școlii în sistem online. E o decizie care s-a luat dinaintea începerii anului școlar: când incidența trece de 3, școlile din localitatea respectivă trec în online. Eu am cerut o analiză aprofundată și dacă apar noutăți, o să vă țin la curent cu ele
  • Se poate reveni la starea de urgență? Situația e foarte fluidă.E greu de prevăzut ce se întâmplă peste o săptămână sau două, dar restricțiile și măsurile de acum au fost discutate cu experții. Ei acum nu văd nevoia de revenire la starea de urgență. E nevoie, în schimb, de măsuri graduale în starea de alertă și desfășurarea, în condiții de pandemie, a proceselor economice.
  • Comisia Europeană ne avertizează iar în privința poluării. Ar trebui să ne îngrijorăm de activitatea ministrului Mediului? Procedurile de infringement se referă mai ales la legislație, care trebuie transpusă, la fel ca măsurile. E îngrijorător, iar chestiunile legate de mediu și de poluare eu le iau foarte în serios. După alegeri, voi avea o discuție cu miniștrii care vor conduce aceste ministere, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate. Obiectivul nu e să ne conformăm, ci să reducem poluarea și să avem un mediu sănătos pentru români.
  • Pentru ziua alegerilor nu sunt complicații, am exersat asta și la alegerile locale, unde măsurile sanitare au fost bine gândite și puse în practică. Campania electorală, însă, nu va fi ca până acum. Unde incidența va fi mare, campania se va desfășura în media și online. Din fericire, mediile clasice și noi sunt la dispoziția românilor și politicienii își vor putea face campanie.
  • Ar trebui stabilit un număr minim de teste ce ar trebui făcute? Pare că unele localități fac teste puține pentru a evita restricțiile… E o temă pe care am discutat-o și azi cu responsabilii și, probabil, se va merge în profunzime. I-am rugat să verifice cum se poate ține cont de anumite cifre care sunt evidente și nu sunt supuse unei anumit abordări administrative diferențiate. Formula de acum, conform experților, e una bună și dă rezultate, dar eu cred că orice formulă de acest tip poate fi rafinată. Nu știu dacă va fi sau nu, dar am solicitat să mergem în profunzime pentru a vedea dacă aceste lucruri pot fi îmbunătățite.
  • Despre venirea lui Rafila, candidat PSD la parlamentare, la consultarea de la Cotroceni: Pademia nu are culoare politică. Doctorul Rafila e reprezentantul nostru la OMS. În această calitate a fost invitat. Colaborarea (cu PSD) e în această fază destul de greu de imaginat, în condițiile în care PNL e la guvernare și ne străduim, iar PSD șade pe o majoritate parlamentară cu care a încercat să tragă frâna de mână și să spună că au soluții. Numai că nu au. Guvernele PSD au creat un sistem sanitar care nu facefață.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă în ziua în careepidemia de COVID-19 din România a atins noi recorduri negative

Tot marți la Palatul Cotroceni, dar la ora 15, șeful statului va avea o ședință cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, și alți specialiști, iar evenimentul vizează evaluarea și prezentarea măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19. La evenimentvor mai participa Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și generalul dr. Ionel Paul Oprea, ambii secretari de stat în Ministerul Sănătății; Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății; dr. Andreea Moldovan, director medical, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov; dr. Gindrovel Dumitra, medic primar Medicină de Familie, vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.

Până marți, 3 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 258.437 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, a precizat Grupul de Comunicare Strategică, adăugând printre altele că181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distribuția îmbolnăvirilor,per județe, arată în felul următor: Alba156 de cazuri noi (5.537, număr total de cazuri confirmate), Arad164 (5.820), Argeș179 (7.416), Bacău118 (8.638), Bihor249 (7.256), Bistrița-Năsăud124 (2.968), Botoșani108 (3.520), Brașov193 (10.113), Brăila44 (3.514), Buzău57 (4.085), Caraș-Severin80 (2.832), Călărași52 (1.806), Cluj355 (10.191), Constanța182 (6.439), Covasna21 (2.354), Dâmbovița127 (6.874), Dolj183 (7.159), Galați60 (6.543), Giurgiu57 (2.013), Gorj62 (3.104), Harghita73 (3.226), Hunedoara115 (4.520), Ialomița119 (2.275), Iași181 (11.299), Ilfov172 (6.426), Maramureș254 (4.858), Mehedinți49 (2.277), Mureș145 (5.743), Neamț122 (6.462), Olt68 (3.841), Prahova174 (10.061), Satu Mare – (1.958), Sălaj70 (3.081), Sibiu166 (5.979), Suceava165 (9.692), Teleorman70 (3.291), Timiș318 (9.914), Tulcea15 (1.576), Vaslui142 (5.246), Vâlcea83 (5.273), Vrancea15 (3.599).Cu o incidență de 3,94, Municipiul București are 762 de cazuri noi și 37.650 per total, în timp pentru alte 127 nu este precizată nicio zonă a țării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`