Procedură simplificată de judecată pentru plângerile contravenționale vizând amenzi mai mici de 3.000 de lei. Ce prevede legea inițiată de liberalul Cristian Băcanu

Procedură simplificată de judecată pentru plângerile contravenționale vizând amenzi mai mici de 3.000 de lei. Ce prevede legea inițiată de liberalul Cristian Băcanu
Foto: Cristian Băcanu / Facebook

Parlamentul a adoptat un proiect de lege care instituie o procedură simplificată de judecată pentru plângerile contravenționale vizând amenzi mai mici de 3.000 de lei. Inițiativa legislativă i-a aparținut deputatului PNL Cristian Băcanu. Legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Cristian Băcanu, despre proiectul de lege pe care l-a propus

„Practic, proiectul vizează utilizarea obligatorie a unui formular de plângere contravențională (astfel încât să existe un standard al acestor acțiuni în instanță). Tot ca element de noutate, judecata se va face, de regulă, în procedură scrisă şi fără citarea părților (cu excepția situației când părțile vor solicita expres să fie prezente), a scris Băcanu, pe Facebook.

Deputatul PNL a explicat apoi și avantajele ce vor veni odată cu această schimbare: „Actul de judecată va dura mai puțin, calea spre o instanță va fi şi mai accesibilă iar procesul, în ansamblul său, va fi mai ieftin. Unde mai pui că standardizarea deschide calea spre utilizarea inteligenței artificiale în justiție (dar mai este mult până departe). Această lege îi va ajuta pe magistrați, pe cetățeni dar şi pe funcționari şi toate acestea fără costuri (impact bugetar). Sute de mii de oameni vor vedea o diferență în fiecare an”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră