Rafila: Vom defini un punct de vedere legislativ, care să permită ca un pacient tratat întâi în spitalul public să ajungă apoi în sistemul privat și invers. Nu trebuie îngrădit acest parcurs, dar lucrurile să fie clare (VIDEO)

Rafila: Vom defini un punct de vedere legislativ, care să permită ca un pacient tratat întâi în spitalul public să ajungă apoi în sistemul privat și invers. Nu trebuie îngrădit acest parcurs, dar lucrurile să fie clare (VIDEO)
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății. Sursa foto: Alexandru Rafila / Facebook

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, joi, că va fi elaborat un punct de vedere legislativ referitor la relaţia medicilor şi pacienţilor cu sistemul public, respectiv cel privat de sănătate. Acesta a mai afirmat că aproximativ 20% din totalul cheltuielilor din Sănătate sunt suportate de pacienţi, procent care poate și trebuie redus prin politici publice pe termen mediu și lung.

Rafila, despre migrația medicilor și pacienților între sistemul public și cel privat

„Ne gândim cu colegii să lucrăm la punct de vedere legislativ cumpătat şi care să respecte două principii. Un principiu e că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public sau în cel privat, dar asta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează la spitalul public în integralitatea lui. Al doilea principiu e că pacienţii pot să opteze, sigur, între public şi privat”, a declarat Alexandru Rafila.

El a insistat că nu va fi îngrădit dreptul medicilor și pacienților de a opta între sistemul public și cel privat. Pe de altă parte, „lucrurile astea trebuie să se întâmple clar: ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat”.

„Sunt situaţii excepţionale care necesită un astfel de parcurs al pacienţilor. Nu trebuie îngrădit acest parcurs şi vreau să găsim o soluţie legislativă care să permită în anumite situaţii ca pacientul să fie tratat întâi la public şi dacă trebuie, să ajungă la privat sau invers, în care ajunge din sectorul privat în sectorul public.

Cred că cele două sectoare nu trebuie să fie considerate opuse, ci complementare, dar trebuie să jucăm în condiţii de egalitate în ce priveşte modul de decontare a serviciilor”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Rafila: Circa 20% din totalul cheltuielilor din Sănătate sunt suportate de pacienţi

Alexandru Rafila a mai susținut că în România circa 20% din totalul cheltuielilor din Sănătate sunt suportate de pacienţi, procent care trebuie redus: „E un procent destul de mare pentru UE şi trebuie să lucrăm ca, în timp, acest procent să se reducă. E vorba de toţi banii pentru servicii medicale private, deci tot ce plătesc pacienţii pentru servicii medicale sau medicamente. (…) Trebuie să găsim soluţii să scădem acest procent în ce priveşte contribuţia pacienţilor. (…) Soluţia e în primul rând creşterea încrederii în sistemul public, unde nu plătesc bani suplimentari şi, evident, o politică care să favorizeze această încredere a pacienţilor, nu numai o politică, lucruri concrete – construcţii noi, investiţii, profesionişti, empatie”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`