Ministrul propus pentru Finanţe, Darius Vâlcov, a fost avizat favorabil în comisia de specialitate. Nu fără scandal însă. Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a criticat constant strategia prezentată de cel care a fost până acum ministrul Bugetului. Darius Vâlcov a declarat în audierile din comisie că vrea pentru anul viitor extinderea programelor guvernamentale Prima Casă şi Prima Maşină, cu facilităţi acordate chiar dacă cumpărătorul nu se află la prima achiziţie, dar şi înfiinţarea băncii de dezvoltare.
”Domnul ministru vreau să fac câteva precizări la început. Ați făcut o greșeală. Politica monetară e făcută în România de BNR. Iar politica fiscală e făcută de stat prin Guvern. Deci nu ministerul de Finanțe face politica moentară în România. Ați spus de adevărata politcă fiscal-bugetară, domnule ministru este pentru prima dată în 2014 când încălcați legea finanțelor publice. Dumneavoastră din anul acesta, văd că și pe 2015 ați băgat o nouă blocare a cheltuielilor. Deci blocați cheltuielile. Deci văd în buget 2015. Este o măsura fiscală greșită. Și ultima rectificare nu este o rectificare pozitivă. V-a contrazis și Consiului Fiscal”, a spus Ialomițianu.
Darius Vâlcov a fost avizat favorabil în comisia de Buget, dar cu scandal. Ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor vrea pentru anul viitor extinderea programelor guvernamentale Prima Casă şi Prima Maşină, cu facilităţi acordate chiar dacă cumpărătorul nu se află la prima achiziţie, dar şi înfiinţarea băncii de dezvoltare.
”Ne gândim ca programul Prima Casă și Prima Mașina să vedem dacă îl putem extinde astfel încât ca acesta să devină mai facil pentru cei care vor să obțină un credit pentru o casă și pentru o mașină. Îmi propun astfel ca între 15 ianunarie și 15 martie, Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală și legea redevențelor să fie dezbătute atât cu mediul de afaceri, cât și cu societatea civilă, cât și cu mediul politic. Forma pe care o vom defintiva îmi doresc să cupindă următorii cinci ani de zile.”, a afirmat Vălcov.
Darius Vâlcov a mai spus că legea Bugetului va intra anul viitor în Parlament pentru dezbatere la 15 octombrie. Ministrul propus la Finanţe cere şi un pact fiscal.
”Aș vrea ca acest acord, pact fiscal să fie valabil cinci ani de zile, de acea am nevoie atât de sprijinul dvs politic cât și al mediului de afaceri. În perioada 15 martie-15 mai, propun ca dezbatarea să se mute în Parlament și pe o perioada de două luni sau trei luni de zile, oricum până la sfărșitul sesiunii viitoare , cele doua acorduri, Codul de procedură fiscală, dar și legea redevențelor să iasă îmbunătățite din Paralemnt și ele se poate să fie aplicate începând cu ianuarie 2016. Nu intenționez ca în această perioada de doi ani de zile, dacă mandatul va fi unul întreg să creștem niciun fel de taxa și nicun fel de impozit. Cred foarte mult în măsurile de relaxare fiscală. Cred că prin aceasta putem să aducem mai mulți bani la buget.”, a mai precizat ministrul.