Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat, joi, că execuția bugetului alocat Ministerului Finanțelor este de 50% pe primul semestru din 2021, „adică exact atât cât trebuia să fie”, și spune că este nevoie de resurse suplimentare în sector.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Execuția bugetului Ministerului Educației este de 50% pe primul semestru, adică exact atât cât trebuia să fie. Premierul Florin Cîțu, ministru interimar de Finanțe, cu siguranță înțelege foarte bine nevoile de finanțare ale Educației. Sunt foarte multe obiective”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi.
Referitor la salariile profesorilor, ministrul Educației a precizat: „Este nevoie de resurse inclusiv pentru motivarea personalului didactic. Aceste resurse trebuie să fie alocate acolo unde trebuie, inclusiv pentru salarizare. Acele criterii de performanță care vor face diferența între salariul unui profesor și salariul altui profesor vor face parte din pachetul legislativ la care lucrăm, știți foarte bine termenele, 1 august, 10 septembrie, 1 octombrie, deci se va întâmpla și acest lucru”.
„Mai este încă un argument pentru creșterea finanțării Educației. Știți foarte bine că am micșorat numărul de elevi în clasă – de la 28, la 24, respectiv 26. Asta presupune în centrele populate, în care există populație școlară la un nivel ridicat, iarăși o alocare suplimentară de resurse. Vrem mai puțini elevi în clasă, avem mai multe formațiuni de studiu și mai mulți profesori, acei profesori trebuie să fie plătiți”, a adăugat oficialul.
Întrebat pentru ce ar fi nevoie de bani la rectificarea bugetară, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus: „Este nevoie de resurse suplimentare deoarece s-au construit grădinițe noi, acele grădinițe vor începe să funcționeze în luna septembrie, deci este nevoie de resurse pentru personal și nu numai. Din septembrie, vor fi preluate creșele în sistemul de educație, este nevoie de finanțare. S-a micșorat numărul de elevi în clasă, în multe locuri va crește numărul de cadre didactice, deci va fi nevoie de suplimentarea finanțării. Este nevoie de suplimentarea fondului de burse deoarece, peste cei 547 de milioane care au fost alocați de la bugetul de stat în acest an pentru prima oară pentru plata burselor elevilor, avem o nevoie suplimentară de 107 milioane lei deoarece s-au dat mai multe burse decât au fost estimate, ceea ce este un lucru bun”.
„Avem, de asemenea, nevoie pentru finanțarea programului Masa caldă. Avem nevoie pentru universitățile care au câștigat proiecte internaționale de o creștere de buget. Avem nevoie de aceeași creștere de buget pentru ca universitățile să poată cheltui, cu destinație de investiții în mod deosebit, resurse pe care le au în sold”, a mai afirmat el.