Alegeri locale 2020 | Două comune din Botoșani, nevoite să își majoreze numărul de consilieri după ce un val de ucraineni și moldoveni și-au declarat acolo domicilii fictive pentru a lua cetățenia română

Alegeri locale 2020 | Două comune din Botoșani, nevoite să își majoreze numărul de consilieri după ce un val de ucraineni și moldoveni și-au declarat acolo domicilii fictive pentru a lua cetățenia română

Situație nemaîntâlnită în România! Două comune din judeţul Botoşani sunt obligate să îşi majoreze numărul de consilieri locali la alegerile locale din 27 septembrie, pe motiv că a crescut numărul locuitorilor. Mai exact, un număr mare de cetăţeni moldoveni sau ucraineni şi-au luat cetăţenia română folosind domicilii fictive.

Botoşani: Comune nevoite să îşi majoreze numărul de consilieri în urma valului de cetăţeni moldoveni şi ucraineni

Astfel că, în comunele Vârfu Câmpului și Vârfu Câmpului numărul consilierilor locali va fi mai mare de anul acesta. Zeci de cetățeni moldoveni și ucraineni și-au luat aici un domiciliu fictiv pentru a obține cetățenia română.

„La alegerile trecute, dacă îmi aduc eu aminte, erau trei mii şi ceva de oameni. Este într-adevăr o creştere spectaculoasă a populaţiei, dar noi nu putem să facem altfel decât să îi acceptăm pe cei care vin, pentru că ei vin pe baze legale. Oamenii vin, îşi iau mutaţii pe Vârfu Câmpului şi pleacă mai departe în Uniunea Europeană, în diferite state ale UE pentru a lucra, pentru a câştiga şi pentru a avea un trai mai bun. Eu nu cunosc decât din statistici numărul de ucraineni. Nu ştiu cine sunt sau cum îi cheamă”, spune primarul din Vârfu Câmpului, Maria Huţu, potrivit Agerpres.

Aici, numpărul cinsilierilor va crește de la 13 la 15, după ce populația a crescut de la 3.443 de locuitori în 2016 la 6.010 în 2020.

Edilul mai spune că ucrainenii care au domiciliul în comuna pe care o conduce au plecat de mult în Uniunea Europeană.

În comuna Ripiceni s-a dublat populația de la un scrutin la altul

Probleme sunt și în comuna Ripiceni.Aici populaţia s-a dublat în ultimii patru ani, crescând de la 2.071 în 2016 la 4.764 în 2020.

Primarul Gabriel Talef susţine că nu a putut nici el interveni pentru a opri exodul de cetăţeni moldoveni care devin cetăţeni români cu domiciliul pe baza comunei Ripiceni.

Și aici crește numărul de consilieri, de la 11 la 13.

Alegeri locale 2020. Când începe campania electorală pentru alegerea primarilor

Românii sunt așteptață la urme în aproximativ o lună de zile, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni. Astfel, la data de 27 august va avea loc srutinul de la locale.

La 18 august s-a încheiat etapapentru înscrierea candidaţilor în cursa pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Lupta se va da pentru consiliile judeţene (41 de preşedinţi de consilii), pentru peste 1.300 de poziţii de consilieri judeţeni, 40.000 de poziţii de consilieri locali şi pentru aproape 3.200 de posuri de primar.

Campania electorală propriu-zisă începe vineri, 28 august, după încheierea perioadei de contestații făcute în urma respingerii unor candidaturi depuse și tragerea la sorți a ordinii candidaţilor pe liste.

Campania electorală se încheie la 26 septembrie ora şapte, cu 24 de ore înainte de deschiderea urnelor.

Guvernul a aprobat bugetul de cheltuieli pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020.

În anexa, postată pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP), a proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) privind „stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale din anul 2020” este prevăzută suma de966.263.000 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`