Fiecare mănăstire de pe Muntele Athos are un odor de mare preț, a spus starețul Mănăstirii Pantocrator din Drăgănești-Vlasca, părintele Sebastian Serdaru, sâmbătă, pe B1 TV, la „360 de grade” cu Alina Bădic.
Părintele Sebastian Serdaru a vorbit despre odoarele creștine care se află pe Sfântul Munte Athos.
„Mănăstirile din Athos au acest privilegiu (…), fiecare mănăstire are un odor de mare preț. Multe mănăstiri au fragmente, mai mari sau mai mici, din lemnul Sfintei Cruci. La Simonopetra, cum spuneam, odorul de mare preț este chiar mâna Sfintei Maria Magdalena, mâna care l-a atins pe Hristos și care a rămas caldă și răspândește bună mireasmă până astăzi. La Vatopedu se păstrează brâul Maicii Domnului. La Xiropotamu se păstrează cea mai mare parte din lemnul Sfintei Cruci”, a povestit Sebastian Serdaru.
„Diverse moaște ale sfinților se păstrează în majoritatea acestor mănăstiri din Sfântul Munte Athos, diverse obiecte care au aparținut, cum spuneam, iată, Maicii Domnului sau sfinților, pentru că Athosul exprimă cel mai bine trăirea ortodoxă. Faptul că avem încredere că harul lui Hristos pur și simplu a rodit sfinții, despre asta este vorba aici. Harul lui Hristos nu este unul static, el a născut mai departe noul popor creștin, până la urmă, care s-a adăpat din aceste izvoare, din aceste vehicule adevărate, până la urmă, deținătoare ale harului lui Hristos”, a adăugat părintele.
„Evident că adorarea supremă, slăvirea cea mai mare, i-o aducem doar lui Dumnezeu. Maicii Domnului îi aducem o cinstire cu totul și cu totul specială, fiind Maica lui Dumnezeu, Născătoarea de Dumnezeu. Sfinților le aducem o venerare, o cinstire”, a explicat el.