12 județe din România sunt dominate de micii comercianți, în timp ce marile magazine sunt aproape inexistente pe aceste piețe

12 județe din România sunt dominate de micii comercianți, în timp ce marile magazine sunt aproape inexistente pe aceste piețe
Foto: cronicadeiasi.ro

În 12 județe din România, rețelele străine de comerț modern au deschis mai puțin de 15 magazine. În aceste zone piața este dominată în continuare de micii comercianți care au chioșcuri, alimentare și magazine de bloc.

Totodată, cele 12 județe sunt printre cele mai sărace din țara noastră, cu șomaj peste media națională și cu salarii ce ajung să fie și cu 30% mai mici decât media de 380 de euro net la nivel național, iar aceleași regiuni sunt inexistente pe piața economică a României, principala cauză fiind că nu au reușit să atragă investiții străine.

Potrivit statisticilor ZF, cele 12 județe sunt Giurgiu (14 unităţi), Teleorman (14), Gorj (13), Botoşani (12), Covasna (12), Harghita (12), Vaslui (11), Vâlcea (11), Ialomiţa (10),  Sălaj (9), Tulcea (9) şi Călăraşi (7).

Harta economică a României este dublată de cea a comerțului modern, în contextul în care majoritatea magazinelor au fost deschise în județele care au reușit să atragă cele mai multe investiții, unde locuitorii au cea mai mare putere de cumpărare, iar rata șomajului este printre cele mai mici.

Bucureștiul este primul în topul celor mai multe magazine: 481. După aceea urmează Brașovul (cu 72 de unităţi), Constanţa (67), Ilfovul (66), Clujul (60) şi Timişul (59). Capitala și Ilfovul au și 45% din cifra de afaceri de 250 de miliarde de euro a firmelor din România. Celelate județe puternice pentru comerțul modern sunt clasate și ele în topul economiei locale, cifrele de afaceri din aceste județe variind între 8 și 10 miliarde de euro.

În România există 1.600 de magazine de tip hipermarket, supermarket, discount, proximitate modernă, cash&carry, adică magazine care fac comerț modern, și 70-80 de mii de mici magazine tradiționale.

55% din totalul banilor este controlat de prima categorie de comerț. Ponderea crește chiar spre 70% în București și este peste medie în regiunile unde sunt prezenți pe piață cei mai mulți retaileri.

Ultima oră
11:59 - Cum dă Gigi Becali indicaţii în vestiarul FCSB-ului. Jucătorii nici n-au putut crede ce au auzit la telefon
11:50 - Florin Cîțu, noi explicații despre rectificarea: „Bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului asumat, de 7,16%”
11:50 - Simona Halep rămâne pe locul 10 mondial și se pregătește să revină în circuit după aproape trei luni de pauză / România are patru jucătoare în Top 100 WTA
11:45 - Dezastru la Arena Naţională. Nici măcar tragedia de la Colectiv n-a adus stadionul pe „drumul” cel bun
11:27 - Cristian Diaconescu: Pierderea vieții unui cetățean român într-un incident precum cel din strâmtoarea Hurmuz trebuie să fie subliniată printr-o reacție cât se poate de dură a statului român (VIDEO)
11:22 - Studiu: Vânzările mașinilor electrice vor exploda în 2021, cu 70% mai mult față de anul anterior
11:02 - ANM, avertizări: Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar în Muntenia vor fi atinse 41 de grade. Moldova, sub Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină și averse torențiale
11:02 - Cărțile de identitate electronice cu cip intră în vigoare și în România. Unde și în ce condiții vor fi eliberate
10:40 - Atleta Andrea Miklos nu va participa la Jocurile Olimpice din motive medicale, deși se află la Tokyo. COSR: Din păcate, se va întoarce în curând în țară
10:36 - Jandarmii din Harghita, solicitați să intervină de opt ori pentru îndepărtarea urșilor în weekend