Modificările aduse Codului Fiscal, în special cele legate de transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, vor crea haos începând cu 1 ianuarie, cu atât mai mult cu cât normele de aplicare nu au fost elaborate, nu se cunoaşte data până la care trebuie trimise declaraţiile şi sunt sute de mii de persoane care nu ştiu să folosească mijloacele electronice de plată.
“Adevărul” a încercat să obțină de la ANAF informații despre cum, unde şi cine este obligat să-şi plătească lunar contribuţiile sociale aferente veniturilor obţinute în afara salariilor.
Astfel, cu excepţia salariaţilor, milioane de contribuabili care obţin venituri fie din chirii ori activităţi independente – comerciale şi profesii libere, ori şi-au dat pământul în arendă sau au efectuat transferuri de titluri de valoare, ori au obţinut venituri din jocuri de noroc sau din drepturi de proprietate intelectuală sunt nevoiţi să declare Fiscului sumele obţinute şi să plătească contribuţiile aferente.
Cei vizați pot fi persoane fizice autorizate, persoane fizice plătitoare de TVA, persoane fizice care obţin venituri din activităţi liberale şi persoanele fizice care obţin venituri din activităţi comerciale.
Nu se cunoaşte încă data până la care trebuie depuse declaraţiile fiscale…
ANAF a precizat însă că “declaraţiile fiscale completate de contribuabili pot fi transmise la ANAF în format electronic prin intermediul portalului www.anaf.ro, la link-ul https://login.anaf.ro/vdesk/hangup.php3 sau prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV) accesibil la https://pfinternet.anaf.ro/my.policy, pe suport de hârtie, prin poştă sau direct la unitatea ANAF care administrează fiscal zona în care se află domiciliul fiscal al contribuabilului”.
De asemenea, plata se poate face online, prin virament bancar sau prin depunerea de numerar la trezoreria din cadrul unităţii ANAF care administrează fiscal zona în care se află domiciliul fiscal al contribuabilului.
Potrivit ANAF, în trimestrul II, 1,6 milioane contribuabili activi figurau în statisticile fiscului.
470.770 persoane realizează venituri din activităţi independente – comerciale şi profesii liberale, 3.957 persoane obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, 616.991 persoane obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor şi arendă, 558 obţin venituri din alte surse, 74.854 din transfer de titluri de valoare, 32.579 din jocuri de noroc.