Cât de mult se scufundă Bitcoin? Prognozele pentru piața crypto ale celor mai activi investitori români, în social media

Cât de mult se scufundă Bitcoin? Prognozele pentru piața crypto ale celor mai activi investitori români, în social media
Foto: Executium (Unsplash.com)

Piața crypto trece printr-o perioadă plină de suspans. Pe de o parte, caracterizată de teamă pentru mulți dintre cei care au investit în active digitale atunci când trendul era ascendent, iar perspectivele păreau foarte fericite. Pe de altă, parte, este o perioadă în care alții pândesc o prăbușire și mai puternică a pieței, pentru a putea acumula.

După ce în luna noiembrie prețul unui Bitcoin a trecut de 68.000 de dolari și astfel, a înregistrat un all-time-high, prețurile au scăzut puternic, brusc. Este a patra săptămână de corecție, care a ajuns la aproximativ 30%. Altcoinurile au cunoscut, de asemenea, o corecție și mai puternică. Printre cele mai puternic „zguduite” din top 10, ADA, de la Cardano, monedă al cărei preț a scăzut cu 50% față de septembrie.

Astfel, indexul fear & greed (n.r. – frică și lăcomie) este roșu, oscilează între 20% și 30%.

În acest context, se pune problema unui noi bear market. Volatilitatea monedelor virtuale este binecunoscută. Vor coborî și mai mult prețurile? Fenomenul crypto a luat mare amploare și în România, în ultimul an. A atras mulți investitori, respectiv creatori de conținut, traderi activi care-și împărtășesc cunoștințele, scenariile cu privire la evoluția pieței. Printre aceștia, investitorii și youtuberii Mihai Daniel, Narcis Teodorescu și Crypto Nomad, printre cei mai activi în social media.

Ce spun cei mai populari investitori crypto din România despre corecția Bitcoin

Mihai Daniel, cel mai popular investitor în crypto, destul de echilibrat în analize, începe să fie din ce în ce mai pesimist.

„Din păcate, tehnic vorbind, suntem într-un mini-bear market pe timeframe-ul daily. Dacă ieri eram 60% pozitiv, 40% negativ, la 24 de ore s-a schimbat ponderea. 

Există probabilitatea să ne ducem mai jos. La cum arată charturile, ne putem aștepta la continuarea corecției. Dacă sunteți în poziții deschise, sus, va trebui să așteptați, ca lucrurile să revină la normal. 

(…) Pe daily, Bitcoin nu arată bine deloc. Am văzut mai multe păreri, că se poate să vină o perioadă dificilă”, a declarat Mihai Daniel în vlogul publicat luni, 13 decembrie, când prețul Bitcoin era puțin peste 48.000 de dolari.

Narcis Teodorescu, pozitiv din fire, nu exclude posibilitatea ca Bitcoin să continue evoluția pozitivă, chiar pe termen scurt.

„S-ar putea să avem o surpriză și să avem al treilea val parabolic, care s-ar putea să ne șocheze. S-ar putea să vedeți valul 3 că merge până la 200.000 de dolari. Posibil… Apoi, să avem o corecție. E un posibil scenariu. 

Tot în sus va merge, eu sunt bullish”, a declarat vloggerul în vlogul său, publicat duminică, 12 decembrie.

Crypto Nomad, vlogger care investește în special în Bitcoin și Ethereum, care a anticipat scăderea abruptă a Bitcoinului, respectiv a celorlalte monede virtuale, crede că piața va mai rămâne jos, o perioadă de timp. Pe termen mediu și lung, însă, nu sunt motive de panică.

„Emoțiile și felul în care vedeți piața contează foarte mult. Nu intrați cu emoții. Dacă vă este teamă, stați deoparte. Dacă ați cumpărat și vreți să țineți pe termen lung, țineți pe termen lung, pentru că prețul Bitcoin va ajunge probabil acolo unde vrea toată lumea, la 70.000-80.000-100.000 de dolari, însă nu acum, nu prea curând. Ideea este că pe termen lung este OK.

Nu vă faceți probleme dacă ați cumpărat prea sus vreo cryptomonedă. Va veni și timpul ei să crească din nou. Nu foarte mult, dar ideea este că în perioada asta puteați face niște bani în plus. Mulți rămân cu banii blocați”, a declarat youtuberul, într-un video postat în urmă cu șase zile.

Dincolo de analizele tehnice, evoluția pieței crypto este destul de impredictibilă și ține foarte mult de mai mulți parametri: strategiile marilor investitori (manipulările „balenelor”) și contextul socio-economic – din acest punct de vedere, 2022 se anunță cu mari provocări. Din ce în ce mai mulți economiști prognozează o criză economică globală mai violentă decât cea din 2008.

În decembrie 2021, piața tranzacțiilor cu criptoactive a ajuns la aproape 2,7 triliarde de dolari. Din ce în ce mai mulți oameni aleg să facă investiții în asseturi digitale, în detrimentul celor clasice, precum imobiliare, aur sau metale prețioase, fenomen ce a stârnit și mai mult interes în rândul guvernelor și al băncilor naționale. Astfel, în următorii ani ar putea exista noi reglementări, deci noi taxe și impozite cu privire la investițiile din zona digitală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`