Cinci aeroporturi regionale primesc ajutor de stat de 22 milioane lei, în contextul pandemiei de COVID-19

Cinci aeroporturi regionale primesc ajutor de stat de 22 milioane lei, în contextul pandemiei de COVID-19

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, un proiect de OUG prin care cinci aeroporturi regionale vor primi ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19, în perioada martie-iunie 2020. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 22,28 de milioane de lei, informează Ministerul Lucrărilor Publice.

Care sunt cele cinci aeroporturi care primesc bani de la Guvern

Aeroporturile care primesc bani sunt Regia Autonomă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj: 8,537 milioane de lei; Regia Autonomă Aeroportul Internațional Iași: 6 milioane de lei; Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu: 3,966 milioane de lei; Regia Autonomă Aeroportul Internațional Craiova: 630.000 de lei; Regia Autonomă Aeroportul Internațional ”George Enescu” Bacău: 3,149 milioane de lei.

“Prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează cadrul pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat care are ca obiectiv acordarea unui sprijin financiar pentru susținerea activităţii aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 – 3.000.000 pasageri/an, aflate în subordinea unor județe, pentru compensarea pierderilor înregistrate în perioada martie-iunie 2020, ca urmare a pandemiei COVID19 și cauzate direct de această pandemie”, arată textul ordonanței.

Această măsură se încadrează în politica Guvernului României de sprijin acordat companiilor afectate de criză, pentru continuarea activităților economice și pentru plata angajaților a căror activitate a fost întreruptă temporar, potrivit planului Național de Investiții și Relansare Economică.

Finanţarea schemei de ajutor de stat se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale județelor şi este destinată compensării pierderilor înregistrate de regiile autonome, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă, în perioada martie-iunie 2020, ca urmare a pandemiei COVID-19.

De asemenea, Consiliile judeţene, în calitate de autoritate publică tutelară, răspund de îndeplinirea condiţiilor prevăzute în schema de ajutor de stat.

Statele membre UE pot acorda ajutoare de stat în contextul pandemiei de COVID-19

Comisia Europeană a declarat pe 13 martie 2020 că pandemia COVID-19 este calificată drept „eveniment extraordinar”, potrivit articolului 107, alineatul (2), lit. b) din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene (TFUE), iar statelor membre li se permite a compensa pierderile companiilor pentru pagubele suferite în astfel de circumstanțe excepționale.

Potrivit Guvernului României aceste compensații pot fi acordate numai companiilor pentru daunele suferite în mod direct din cauza pandemiei COVID-19, iar ajutorul trebuie limitat la ceea ce este necesar pentru a compensa aceste daune,

Activitatea aeroporturilor a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia COVID – 19, traficul aerian fiind oprit aproape complet în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România, din cauza măsurilor aplicate în vederea diminuării răspândirii focarelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`