După șase ani de criză, o cincime din salariaţii băncilor şi din sucursale au dispărut, iar sectorul bancar are venituri în scădere

După șase ani de criză, o cincime din salariaţii băncilor şi din sucursale au dispărut, iar sectorul bancar are venituri în scădere
Foto: city-connect.org

Sectorul bancar, care finan­ţează în proporţie de 90% eco­nomia, se află în continuare într-o situație dificilă, şi după şase ani de criză, motiv pentru care are în continuare costuri mari şi venituri în scădere, arată zf.ro.

Băncile nu au reuşit să digere impactul declinului economic, fiind mai mult pe pierdere decât pe profit.

În anii de criză unul din cinci credite a ajuns să fie neperformant. Iar sectorul bancar s-a îndepărtat de rolul de asigurare a intermedierii financiare prin acordarea de credite, ponderea activelor nete bancare în PIB intrând sub pragul de 60% pentru prima dată din anul 2007.

Iar criza din sectorul bancar nu a rămas fără urmări nici la nivel de top management, doar patru dintre cele mai mari zece bănci locale trecând prin anii de criză cu acelaşi director executiv, în timp ce restul au schimbat doi sau chiar trei şefi în ultimul an.

După şase ani de la începutul crizei economice au dispărut o cincime din posturi şi din unităţi, adică 13.637 de salariaţi au plecat din sistem şi 1.215 unităţi au fost închise.

La sfârşitul lunii septembrie, nu­mărul sucursalelor şi agenţiilor bancare ajungea la 5.337 de unităţi, iar numărul angajaţilor din sistemul bancar totaliza 57.985 de persoane, față de anul 2008, când reţelele teritoriale au ajuns la un record de 6.552 de sucursale şi agenţii, în care lucrau peste 71.600 de angajaţi cu un salariu mediu net de circa 3.000 de lei, conform datelor BNR.

În primele nouă luni din acest an numărul sucursalelor şi agenţiilor s-a redus cu 155 de unităţi, iar din sistemul bancar au plecat 627 de oameni.

Ritmul de restructurare a reţe­lelor a încetinit anul trecut şi în 2014, după o abordare mai agresivă în anul 2012, când peste 300 de sucursale şi agenţii fuseseră închise.

Anii de criză nu au adus o corecţie importan­tă a nivelului salariilor din bănci, între 2009 şi 2013 salariul mediu net la nivelul lunii decembrie oscilând în intervalul 3.700 de lei şi 4.000 de lei. În septembrie 2014 salariul mediu net în bănci a coborât spre 3.500 de lei.

Letargia care a marcat economia în anii de criză s-a reflectat în situaţia sistemului bancar în care rata creditelor neperformante a depăşit chiar şi pragul de 20%.

Sistemul bancar urmează să înregistreze la sfârşitul anului o pierdere de peste 2 mld. de lei, potrivit estimărilor lui Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Profitabilitatea băncilor a fost afectată de creşterea puternică a cheltuielilor cu provizioanele făcute în contul creditelor care au înregistrat probleme la plata ratelor.

La sfârşitul lunii septembrie, sistemul bancar a ajuns la o rată a creditelor neperformante de 15,3%, în scădere faţă de la vârful de 22,3% înregistrat în aprilie. Din rata totală a împrumuturilor neperformante, de 15,3%, mai mult de jumătate, respectiv 56,8%, reprezintă neperformante aferente unor firme aflate în insolvenţă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`