Guvernul anunță un nou mecanism de garantare a creditelor pentru companiile mari, afectate de epidemia de coronavirus

Guvernul anunță un nou mecanism de garantare a creditelor pentru companiile mari, afectate de epidemia de coronavirus
Foto: gov.ro

Un nou mecanism de garantare a creditelor pentru companiile mari a fost prezentat, luni, de premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în cadrul unei întâlniri avute cu repsrezentanții Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR), se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Executivului. Principala temă luată în discuție s-a referit la situația cu care se confruntă companiile din cauza epidemiei de coronavirus. În acest context, a fost prezentat mecanismul de garantare creditelor care va cuprinde un plafon de 8 miliarde de lei.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, au anunțat un nou mecanism de garantare a creditelor pentru companiile mari

”Discuțiile s-au axat, în principal, pe necesitatea asigurăriide capital pentru investiții în vederea relansării producției, atât prin mecanisme guvernamentale de sprijin, cât și prin plata la timp a obligațiilor statului către companii.

Premierul și ministrul Finanțelor au prezentat un nou mecanism de garantare a creditelor, instrument care să asigure capital de lucru companiilor mari. Proiectul asupra căruia Guvernul este în consultări cu Comisia Europeană, se va derula prin Eximbank, va avea un plafon de 8 miliarde de lei și va acorda o garanție la creditare de până la 80%”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Totodată, în cadrul întrevederii, premierul a vorbit despre modificările legislative pe care le pregătește Guvernul ”pentru a orienta fondurile europene către investiții și pentru a facilita accesul companiilor la fonduri europene”.

”În același timp, Guvernul a făcut eforturi să plătească cât mai repede obligațiile pe care statul le are față de mediul de afaceri. Reprezentanții ANEIR au apreciat faptul că pentru prima dată după mulți ani rambursarea TVA a ajuns la zi. În ceea ce privește plata concediilor medicale, ministrul Finanțelor a precizat că au fost plătite 2,8 miliarde de lei, în condițiile în care se înregistrau restanțe de 3 miliarde de lei la preluarea guvernării. Dialogul dintre Guvern și reprezentanții ANEIR va continua cu privire la măsurile de relansare economică aflate în pregătire de către Executiv”, se mai arată în mesajul Guvernului.

Guvernul anunță un nou mecanism de garantare a creditelor pentru companiile mari, afectate de epidemia de coronavirus

Ministrul Finanțelor: 4.000 de companii au primit deja bani prinIMM Invest, program lansat în contextul epidemiei de coronavirus

În contextul epidemiei de coronavirus, Guvernul a lansat programul IMM Invest destinat întreprinderilor mici și mijlocii, afectate puternic de pandemia de COVID-19. Scopul programului este acela ca IMM-urile să își asigure lichiditățile pentruderularea activității curente sau pentru investiții, prin accesareaunuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a declarat recent că, până acum, 4.000 de companii au primit deja bani prinIMM Invest, iar, potrivit estimărilor, până la 40.000 ar putea să aibă acces la credite prin acest program.

„Acum două zile,IMM Investa ajuns la 4.000 de companii care au primit bani. Vorbim deja de un plafon care se duce spre 4 miliarde. Deja începe să accelereze și estimez că, la începutul săptămânii viitoare, vom avea 10.000 de firme. Spre comparaţie, anul trecut erau 25.000 de IMM-uri cu credite”,spunea Florin Cîţu, pe 11 iunie, laDigi24.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a vorbit recent despre fondurile europene de care va beneficia România.

”Vestea bună este că nu trebuie să facem față singuri acestei perioade dificile. Negocierile la nivel european au prefigurat finanțări consistente pentru a sprijini relansarea economiei. România va beneficia de fonduri considerabile, în mare parte nerambursabile. În acest sens, avem nevoie să pregătim cu maximă seriozitate cele mai adecvate proiecte, care să-și multiplice efectele în dezvoltarea pe termen lung a României”, a dat asigurări președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`