Preţurile la carburanţi vor fi afectate de fiscalitate, dar şi de o eventuală creştere a redevenţei, mai precis a datoriilor plătite periodic, sub formă de cotă fixă, către stat, a precizat marți directorul general al Petrom, Marianei Gheorghe, pentru HotNews.
Declarația vine în contextul afirmaţiilor preşedintelui Traian Băsescu, care a declarat că redevenţa pe care o plăteşte Petrom statului român pentru extracţiile de petrol este forte mică şi foarte prost negociată.
„Politica de preţuri este determinată, după cum ştim, de conotaţiile şi valenţele internaţionale. Şi anume, e vorba de cotaţiile internaţionale la Platts Mediterranean pentru benzină şi motorină, e vorba de gradul de fiscalitate şi de concurenţă. Deci, preţurile vor fi afectate corespunzător cu nivelul de fiscalitate” a exlicat Gheorghe.
Discuţiile au loc în contextul în care statul român încasează printre cele mai mici redevenţe din lume din extracţia de petrol. Este vorba de 3,5 până la 13,5 la sută din preţul de referinţă stabilit de cotaţiile internaţionale, în funcţie de tipul zăcământului. În combinaţie cu impozitul pe profit de doar 16%, ele fac din România una dintre ţările de unde este cel mai convenabil să extragi petrol.
Petrom poate aplica acest procent până în 2014, la valoarea de 26 de dolari pentru un baril, deşi preţul internaţional a depăşit 125. Astfel, întreaga producţie de petrol a fost cedată anul trecut cu echivalentul de 4 dolari barilul, potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei.
La nivel internaţional s-au impus patru tipuri mai importante de taxare a petrolului extras. Cea pe care o aplică şi statul român, bazată pe redevenţe, mai este folosită în ţări ca Rusia, Statele Unite, Canada sau Brazilia. Procentele sunt, însă, mult mai mari şi pornesc de la 17 %.
Dintre ţările care folosesc sistemul redevenţelor, la coada clasamentului se mai află Brazilia, care cu doar 10 % încasează 12 dolari pe baril, adică de trei ori mai mult decât România.
Calcularea redevenţei în funcţie de preţul de piaţă al petrolului ar creşte sumele încasate de stat de la Petrom de la 387 de milioane de lei anul trecut până la peste 1,8 miliarde de lei. De asemenea dublarea redevenţei, până la un nivel asemănător celor din alte ţări, ar scădea cu circa un leu pe litru preţul carburanţilor.