Pensiile din România nu se mai dau după jumătatea lunii: ce trebuie să faci ca să obții banii

Pensiile din România nu se mai dau după jumătatea lunii: ce trebuie să faci ca să obții banii

Scandalul pe banii de pensii ai românilor continuă.
După ce câteva sute de pensionari din mai multe județe s-au plâns, recent, că nu și-au încasat pensiile la timp, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor a anunţat, la începutul săptămânii, schimbarea calendarului de plată a pensiilor.
El a precizat şi că Viorica Dăncilăa trimis Corpul de Control al premierului la Poșta Română, ca să afle de ce plățile nu s-au făcut la timp.

„Acum plata se face între 9 şi 28 ale lunii, rămânând 30 sau 31 pentru pensionarii care nu au fost găsiţi acasă de către factorii poştali şi să meargă la ghişeu să îşi ia banii. S-a decis, ca să nu mai existe niciun fel de confuzie, ca pensiile să fie plătite până în data de 15 ale lunii. (…) La 1 ale lunii se virează banii către Poşta Română, după care încep aceste proceduri. Calculul este făcut că în nouă zile se pot achita toate restanţele sociale şi pensiile”, a declarat, luni, Liviu Dragnea.

Cu alte cuvinte, în curând, pensionarii își vor primi banii în primele 14 zile din lună, nu în perioada 14-28 ale lunii, ca până acum.
„La 1 ale lunii se virează banii către Poștă Română, după care încep procedurile. Calculul este făcut astfel încât în 9 zile să se poată achita toate prestațiile sociale și toate pensiile (…) s-au pus 15 zile, să fie acoperitor, în așa fel încât 15 mai să fie ultima zi în care să se plătească pensiile. Rămâne să se decidă, astăzi-mâine, în care luna întră în vigoare această măsură, încearcă să vădă dacă se poate de luna următoare. (…) Problema care se pune acum este dacă se începe din iunie sau iulie”, a precizat liderul PSD.

Numai că această schimbare ar putea, de fapt, să-i lase pe vârstnici și pe unii dintre bolnavii cronici să-și aștepte banii, fără să știe sigur când și-i vor putea primi.
Mihai Șeitan, unul dintre creatorii legislației privind pensiile din România, și fost ministru al Muncii în perioada 2009-2010, susține, însă, că schimbarea calendarului de plăţi n-are cum să rezolve problema întârzierilor la plata pensiilor, ci dimpotrivă, ar putea agrava situația.

Ministerul Finanțelor este cel care, la solicitarea Ministerului Muncii, alocă banii de pensii și îi transferă, prin intermediul conturillor Trezoreriei, către Casele de Pensii.
„Acestea, după preluarea fondurilor și emiterea cupoanelor de pensii, fac plăti în două moduri. Pensionarilor care au conturi bancare le pot livra pensiile direct în conturi. Pentru ceilalți care nu au conturi, Casele de pensii livrează banii și cupoanele către Poștă Română. Această, la rândul ei, în baza unui grafic întocmit pe zile, le duce pensionarilor acasă banii și cupoanele.
Sigur, Casele de Pensii nu livrează toțîi banii de pensii către Poștă Română odată, ci în tranșe. Nici n-ar avea rost să-i vireze pe toți într-o singură tranșă, de vreme de Poștă are nevoie de două săptămâni sau mai mult pentru a-i distribui. Dacă s-ar vira toți banii odată, mai degrabă s-ar îngreuna activitatea Poștei”, a spus, pentru ziare.com, Mihai Șeitan.

Acesta a apreciat că întârzieri de câteva zile în livrarea pensiilor nu sunt tocmai ieșite din comun, din păcate, dar că există metode pentru prevenirea unor astfel de neajunsuri.
Printre ele se numără asigurarea unui mediu concurențial în ceea ce privește distribuția pensiilor și tehnologizarea plăților. În niciun caz, însă, schimbarea calendarului de plăţi n-ar fi o metodă eficientă de rezolvare a problemelor, spune el.
„Nu văd cum schimbarea calendarului de plăţi ar putea eficientiza livrarea banilor de pensii. Nu văd legătura. Mai degrabă schimbarea calendarului poate crea sincope în plată, adică tocmai ceea ce înțeleg că se încearcă să se evite. Întârzierea se produce, de regulă, la nivelul distribuției. Iar asta înseamnă că avem două soluții.
Una dintre ele este tehnologizarea. Când am început să lucrez cu sistemul de pensii, foarte puțini români aveau cont cu card, ca să își primească pensia. Acum sunt destul de mulți. Iar celor care folosesc acest sistem nu le întârzie banii, din câte știu.
O altă soluție ar fi să avem parte de puțină concurență în zona de distribuție. În momentul de față, singura care distribuie pensii este Poșta Română. Dar poate că și alții ar putea să o facă și chiar bine. Dacă oamenii și-ar face treaba, n-am mai avea astfel de probleme”, a precizat Mihai Șeitan.

Specialistul a apreciat, de asemenea, că nici scurtarea perioadei de plată a pensiilor – pe care Liviu Dragnea o vrea de 9 zile, în loc de 14 – nu-i va fi nimănui de vreun folos, ci dimpotrivă.
„Nu obții nimic bun dacă pui pe piață mai mulți bani, într-o perioadă mai scurtă de timp. Crești consumul în acele zile, dar atât. De fapt, pui mai multă presiune pe buget, pe bănci și pe întreg sistemul care îi distribuie banii”, a explicat Mihai Șeitan.

Potrivit presei, pensionari care încă nu și-au încasat pensia, deși ar fi trebuit să o facă încă dinainte de 1 Mai, erau în Gorj, în Hunedoara, Constanța, în Arad, în Timiș și chiar în Ilfov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”