Scrisoarea de intenție către FMI: Salariile bugetarilor şi pensiile rămân îngheţate. O schimbare ar putea interveni mai târziu în cursul anului

Scrisoarea de intenție către FMI: Salariile bugetarilor şi pensiile rămân îngheţate. O schimbare ar putea interveni mai târziu în cursul anului
Foto: zf.ro

Salariile bugetarilor şi pensiile rămân îngheţate, potrivit scrisorii de intenţie către Fondul Monetar Internaţional, scrie Hotnews, însă există şanse ca salariile să fie majorate.

De cealaltă parte, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI susţine că majorarea salariilor e bună atît timp cât nu se ajunge iar la concedieri. Unele surse spun că majorarea ar urma să aibă loc în 3 trepte.

„Salariile și pensiile rămân înghețate. O modificare ar putea avea loc mai târziu în cursul acestui an, dacă vor permite condițiile economice și în acord cu Legea Responsabilității Fiscale”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, premierul Ungureanu i-a transmis deja guvernatorului BNR că intenționează să majoreze salariile bugetarilor, însă nu se știe deocamdată cu ce procent.

Una dintre variante este ca recuperarea salariilor să se facă în etape. Prima dintre acestea va începe în luna iunie, iar restul banilor vor fi acordați ulterior.

„Eventualele modificări salariale sau de CAS, dacă vreți, trebuie făcute în limita resurselor bugetare. Depinde foarte mult de două elemente: diminuarea evaziunii, capacitatea statului de a aduce mai mulți bani la buget, și a doua – creșterea economică, esețială pentru orice discuție”, a declarat Dan Suciu, purtător decuvânt al Guvernului.

Victor Ponta însă este destul de sceptic în ceea ce privește creșterea salariilor.

„Reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional, Mihai Tănăsescu, a precizat ca salariile pot crește doar dacă se respectă anvelopa salarială, de maxim 7% din PIB, dacă se ține sub control deficitul structural și dacă se creează noi locuri de muncă. În caz contrar, în 2013 vom fi nevoiți să le reducem din nou”, a declarat liderul PSD, potrivit Ziare.com.

Însă Mihai Tănăsescu susține că este mult prea devreme pentru a se lua o decizie corectă și că trebuie așteptate rezultatele economice din primul trimestru al lui 2012.

„Există o așteptare și e absolut normal, însă aceasta trebuie să fie acompaniată de măsuri care să nu ducă la noi concedieri pe sistemul trecut, la 7 oameni disponibilizați să angajezi doar o persoanã. Acest lucru ar duce la eliberarea a peste 20.000 de salariați lunar”, a spus reprezentantul României la FMI.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`