Actionarii Vimetco N.V si Conef S.A. au lansat o ofertă publică secundară pentru un numar maxim de 383.791.140 actiuni pe care le dețin la Alro SA., în schimbul cărora se preconizează că vor încasa, în total, 2.371.829.245,20 RON, conform Prospectului publicat recent de companie.
Alro S.A. este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa după capacitatea de producție, cu operațiuni în toate segmentele semnificative ale producției de aluminiu, de la exploatarea și rafinarea materiilor prime, până la producția și vânzarea de produse din aluminiu primar și procesat (incluzând PLP-uri și extrudate).
Începând cu 2002, Alro a investit aproximativ 412 milioane USD în vederea dezvoltării și întreținerii capacității de producție a aluminiului primar și procesat, din care aproximativ 101 milioane USD au reprezentat investiții în proiecte privind sănătatea, securitatea și mediul, precum și în proiecte legate de eficiența energetică, precum Eco-Topitoria. Programul de investiții al Alro a vizat, de asemenea, îmbunătățirea calității produselor și diversificarea gamei de produse a Grupului pentru a include mai multe PVAM-uri (produse cu valoare adaugata mare) și PVAFM-uri (produse cu valoare adaugata foarte mare) pentru industriile sofisticate (aeronautica, auto, navala, electrica etc).
În 2018, Alro va investi aproximativ 85 milioane USD în producția în aval prin extinderea portofoliului de produse PLP, cu accentul pe creșterea cotei de produse din aluminiu prelucrat, în creșterea și diversificarea gamei de produse pentru a se alinia la cerințele clienților și a pătrunde pe piețe sofisticate, în creșterea profitabilității și a sustenabilității de mediu.
Alro țintește spre creșterea capacității de producție a PLP-urilor (produse laminate plate – folosite in industria aeronautica) de la 90.000 de tone pe an în 2017 la 120.000 de tone pe an până în 2022 și spre obținerea unei divizări de 50 la sută între volumul de producție al aluminiului primar și cel al aluminiului procesat.
În linie cu obiectivul sale de a implementa un nou concept privind fabricile de aluminiu, bazat pe cercetare și dezvoltare, pe un grad ridicat de digitalizare și automatizare, pe tehnologii eco-friendly, cu zero emisii și zero deșeuri, Alro și-a propus să diminueze consumul de energie. Având în vedere că reciclarea aluminiului necesită doar aproximativ 5% din energia necesară pentru producerea aluminiului primar, Alro acționează în sensul creșterii cantităților de metale reciclate pe care le utilizează. Astfel, compania se axează pe creșterea capacității de producție a Eco-Topitoriei, cu obiectivul de a atinge o capacitate de procesare totală a deșeurilor de 100.000 tone metrice pe an până în 2020.
Prin intermediul acestei noi unități, Alro a reușit să se aprovizioneze cu cantități de aluminiu din surse alternative, înlocuind partial aluminiul produs prin electroliză. În sectorul aluminiului primar, în 2018, Alro a început să investească în îmbunătățirea performanței sectorului de electroliză prin implementarea unei noi metodologii de înlocuire a cuvelor cu un design nou, în legătură cu care previzionează că va obține o reducere a consumului de energie în conformitate cu strategiile și angajamentele Grupului.