Virgil Popescu: Marți începe controlul ANRE și ANPC la toţi furnizorii de gaze / Clientul își poate schimba furnizorul oricând, și de 20 de ori pe an dacă vrea

Virgil Popescu: Marți începe controlul ANRE și ANPC la toţi furnizorii de gaze / Clientul își poate schimba furnizorul oricând, și de 20 de ori pe an dacă vrea
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a anunțat că, de marți, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi uriașe.

Popescu a punctat că furnizorii care modifică prețul, deși au anunțat un preț fix intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi cu sume „fabuloase”.

Acesta a repetat apoi că oamenii își pot schimba furnizorii de câte ori doresc.

Virgil Popescu, despre facturile la gaze. Urmează controale la furnizori

„De mâine începe controlul ANRE și ANPC la toţi furnizorii de gaze. (…) Dacă tu modifici preţul şi ai anunţat că e preţ fix pe un an, intri sub incidenţa a două legi. Una e legea protecţiei consumatorului la ofertă înşelătoare, care nu are amendă aşa de mare. A doua e amendă între 5 şi 10% pe cifra de afaceri pe Legea energiei, tot ofertă înşelătoare”, a declarat Virgil Popescu, la Digi24, puncând că în al doilea caz amenzile sunt „fabuloase”.

În acest context, el i-a rugat pe furnizori să nu abuzeze de poziţia lor dominantă pe piaţă.

„Dacă au semnat un contract în care au clauză de mărire şi nu au mers pe ofertă cu preţ fix, din păcate, acolo nu îi mai poate ajuta nimeni”, a mai explicat ministrul.

Popescu a mai spus că ANRE și ANPC primesc reclamațiile clienților casnici.

Totodată, acesta a repetat că oamenii își pot schimba furnizorii de câte ori doresc. Ei trebuie să aleagă în funcţie de preţ şi de condiţiile care sunt: „Dacă găsesc o ofertă de preţ fix poate mai mare un pic, dar pe o perioadă de un an şi le convine acel preţ, pot să-l accepte. Dacă nu, pot găsi o altă ofertă cu preţul cel mai mic. Te poţi schimba de 10, de 20 de ori pe an de la un furnizor la altul”.

Ultima oră
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări