Peste 100.000 de candidaţi intră luni în focurile examenului de Bacalaureat, după dezastrul înregistrat în sesiunea de vară, când mai puţin de jumătate din cei înscrişi au trecut examenul de maturitate.
La cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat sunt înscrişi peste 100.000 de candidaţi, repartizaţi în aproape 300 de centre de examen. Printre aceşti elevi nu se numără 900 de tineri, care au copiat la sesiunea din iunie. Ei vor avea posibilitatea să se prezinte la examen de-abia în septembrie 2012. Chiar dacă promovabilitatea din iunie a fost sub 50%, Ministerul Educaţiei nu este dispus la compromisuri.
„Sper ca cei care sunt încă tentați să fraudeze , deopotrivă elevi sau supraveghetori, au înțeles că se expun, iar faptele lor nu vor rămâne nepedepsite. Avem certitudinea că cei care s-au pregătit vor trece examenul, iar cei care nu s-au pregătit nu îl vor trece”, a anunțat Daniel Funeriu.
Comparativ cu sesiunea de vară, numărul candidaţilor s-a redus aproape la jumătate. Anul trecut, doar 35% dintre candidaţi au luat examenul de bacalaureat în sesiunea de toamnă.
Pentru a le veni în ajutor elevilor care nu au luat bacul în vară, liceele au organizat meditaţii gratuite, însă doar 10% dintre cei respinşi s-au prezentat la aceste ore.
Sesiunea de toamnă a Bacalureatului începe cu probele orale, la Limba şi literatura română, limba maternă şi o limbă străină, iar pe 29 august vor începe probele scrise tot cu Limba şi literatura română. Pe 4 septembrie vor fi afişate rezultatele, zi în care sunt aşteptate şi eventualele contestaţii. Acestea se vor rezolva în două zile astfel că pe 7 septembrie vor fi publicate rezultatele finale.
Elevii şi profesorii trebuie să ştie că supravegherea va fi la fel de drastică, iar subiectele la fel de dificile ca în vară.
„În ceea ce privește subiectele, ele vor avea exact același grad de dificultate ca la prima sesiune. Vor fi subiecte echilibrate, exact cum au fost în prima sesiune a Bacalaureatului”, a mai spus ministrul Educației.
Cei care constată nereguli, inclusiv solicitarea de bani de protocol, le pot semnala la linia telefonică gratuită 080090110, deschisă zilnic între orele 9 -19.