Românii fac pregătiri pentru masa de sărbători, iar din coșul lor de cumpărături nu pot lipsi preparatele tradiționale, precum cârnații, toba sau cozonacul.
În băcăniile, restaurante și magazine online este zarvă mare, fiind vârf de comenzi, deși prețurile sunt de două ori mai mari decât anul trecut. Unii producători spun că nu mai fac rezervări pentru cozonaci, informează știrileprotv.
Și producătorii de mezeluri lucrează la foc afumat și pregătesc ciolanele cu sfoară, scurg varza murată și scot preparatele de la afumătoare. Apoi, mușchiul, salamul uscat și sunca se feliază, apoi se videază, iar de aici vor pleca în băcănii.
„Tobă, leber, caltaboș, apoi urechi coapte, șorici, carnea la garniță, cârnații semiafumați, slană. Ei acum fac comenzile, cu ridicare chiar înainte de sărbători. Vorbim de perioada 23-24. Fiindcă nu recomandăm congelarea produselor, ca să le păstrăm proaspete. Undeva la 250-300 de lei e un coș pentru o masă de Crăciun îmbelșugată”, a spus un băcan.
Costița, gușa fiartă și jumările sunt între 60 și 130 de lei kilogramul. Prețul mâncării gătite pornește de la 35 de lei și poate ajunge până la 100 de lei kilogramul, iar ciorbele sunt 30 de lei porția. Tarifele sunt cu circa o treime mai mari decât în magazine.
Majoritatea ofertelor sunt cu carne de porc, dar sunt și cu rață, găină, pește sau doar legume.
„Un astfel de pachet îți acoperă mesele din cele 3 zile de Crăciun. Ar putea să ajungă în jur de 120 de lei de persoană. Sfatul nostru pentru cei care primesc astfel de pachete să nu scoată toată mâncarea pe masă”, a mai spus un băcan.
Nici cozonacii nu pot lipsi de pe masa de Crăciun. Aceștia costă între 80 și 200 de lei, iar vedeta sezonului este cozonacul Dubai, învelit în ciocolată și umplut cu cremă de fistic sau alune.