Acordul României cu SUA de amplasare a scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public, vineri, a anunțat ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
„A fost un moment crucial al vizitei pe care președintele a făcut-o la Washington. Ne aflăm într-o lume într-o stare de impredictiblitate acută, iar acțiunea româno-americană pentru a stabiliza această situație internațională fluidă este fundamental”, a declarat ministrul de Externe în cadrul unei conferințe de presă.
Baconschi a mai spus că „acordul ilustrează un moment de vârf în relația bilaterală cu SUA”, precizând că „nu am avut până în prezent un nivel de securitate mai robust”.
Citește AICI textul acordului dintre România și SUA.
Prevederile acordului antirachetă
Printre prevederile acordului privind scutul antirachetă se regăsește faptul că Baza de la Deveselu este sub jurisdicția suverană română și proprietatea României.
De asemenea, legile aplicabile pe teritoriul României se vor aplica în perimetrul Bazei, iar SUA va respecta legile României.
România şi SUA îşi vor împărţi costurile pentru Baza de la Deveselu.
România va stabili un spațiu aerian restricționat deasupra și în jurul Bazei, iar Baza și personalul militar și civil român aflat în Bază vor fi sub comanda română.
Statele Unite vor utiliza exclusiv și vor avea acces nerestricționat la Facilitatea din cadrul Bazei. De asemenea, SUA vor fi responsabile de asigurarea securității și protecției pentru Facilitate.
Baza și personalul militar și civil român aflat în Bază vor fi sub comanda română, exercitată de către un reprezentat al forțelor armate române, denumit „Comandantul român”.
Teodor Baconschi a prezentat patru motive pentru care acordul cu SUA are o importanță strategică și istorică:
1. Reprezintă un document cu valoare juridică obligatorie. Parteneriatul strategic a fost definit ca fiind mai profund și mai larg
2. Este primul instrument juridic negociat în întregime șiîncheiat de SUA în cadrul lansat de Obama în septembrie 2009 al noului concept privind abordarea adaptivă în etape a apărării împotriva rachetelor balistice
3. Va exista un canal de comunicare permanent prin care România și SUA să se consulte privind cooperarea scutului antirachetă
4. România devine un jucător central în cadrul NATO, potrivit lui Hillary Clinton. România va avea un cuvânt important în deciziile relevante ale NATO.
În încheiere, ministrul de Externe s-a arătat mulțumit de realizările de peste Ocean, dorind să felicite întreaga diplomație.
De asemenea, acesta a avut și un cuvânt de spus pentru cei care nu recunosc valoarea acordului și care critică acțiunile Guvernului.
„În ciuda tentativelor eșuate de a arunca în derizoriu aceastăvizită, ea va fi evaluată istoric de îndată de vom avea reculul necesar”, a conchis Teodor Baconschi.
La 13 septembrie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, și secretarul de stat american, Hillary Clinton, au semnat acordul privind scutul antirachetă, în cadrul vizitei președintelui Traian Băsescu în SUA.