Fostul premier Adrian Năstase scrie, într-o postare pe blogul personal, că Petre Tobă a fost îndepărtat de la conducerea ministerului de Interne cu ajutorul DNA, de către sistemul condus de Klaus Iohannis.
Miza acestei acțiuni ar fi una dublă, în primul rând fiind vorba de controlul organizării alegerilor parlamentare.
„Pare să se repete scenariul din 2009, de la alegerile prezidențiale, atunci când a fost “demisionat”, de la interne, Dan Nica. Băsescu avea nevoie de un om sigur la minister și l-a desemnat interimar pe Blaga – ceea ce, se spune, a contat. Tobă, înainte de alegerile din decembrie, era ținut în lanț cu doctoratul dar tot nu părea sigur. În final, s-a găsit soluția potrivită”, a notat Năstase pe blog.
În al doilea rând, consideră Năstase, este voprba despre controlul serviciilor de informații.
„În al doilea rand, cred că este vorba de controlul serviciilor de informații. România are, în principiu, două servicii “naționale” (SRI și SIE) și două servicii “departamentale”. Serviciile “naționale” sunt, de fapt, sub controlul Președintelui (propunere de numire, CSAT, etc.) – chiar dacă formal există comisii de control la Parlament. Serviciile “departamentale” (DIPI și serviciul de informații de la MAPN) erau până de curând sub controlul premierului, care le numea șefii (la nivel de secretar de stat), la propunerea celor doi miniștri. Interesant este faptul că peste 85 la sută din informații din zona serviciilor privesc activitatea guvernului, nu domeniile de competență ale Președintelui! (De aceea, de exemplu, în Germania, coordonatorul serviciilor de informații este secretar de stat în guvern).
Lucrurile s-au schimbat in ultimul timp, in sensul in care seful serviciului de la Armata este numit si el tot de Presedinte iar la Interne, serviciul este “demonizat” acum de concurenta. In felul acesta, se va asigura, in domeniul serviciilor, un control “unitar” iar Presedintele va putea sa vorbeasca despre “serviciile mele””, a mai notat Năstase.